“Faţada neutralităţii internetului este expusă” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Faţada neutralităţii internetului este expusă

După ce ani de zile a evitat această problemă sensibilă, Curtea Supremă a SUA a fost în cele din urmă de acord în această lună „să decidă dacă platformele de social-media pot fi date în judecată în ciuda unei legi care protejează companiile de responsabilitatea legală pentru ceea ce postează utilizatorii pe site-urile lor”, scrie The New York Times. . „Cazul, adus de familia unei femei ucise într-un atac terorist, susține că algoritmul YouTube a recomandat videoclipuri care incită la violență. … Secțiunea 230 din Actul de decență în comunicare, o lege din 1996 menită să cultive … internetul. …Legea spunea că companiile online nu sunt răspunzătoare pentru transmiterea materialelor furnizate de alții. Secțiunea 230 a contribuit de asemenea, la creșterea rețelelor sociale uriașe precum Facebook și Twitter, asigurându-se că site-urile nu își asumă o nouă răspundere legală cu fiecare tweet nou, actualizare de stare și comentariu.”

Cu toate acestea, libertatea de răspundere pare să fi fost abuzată. „Un grup din ce în ce mai mare de parlamentari, academicieni și activiști bipartizani au devenit sceptici față de Secțiunea 230” continuă povestea, „și spun că a protejat companiile de tehnologie gigantice de consecințele pentru dezinformare, discriminare și conținut violent care circulă pe platformele lor”. Cu toate acestea, potrivit reclamanților, „Platformele își pierd protecția atunci când algoritmii lor recomandă conținut, țintesc reclame sau introduc conexiuni noi utilizatorilor lor”.

Aceasta poate suna ca o bătălie legală pentru putere și control, dar Secțiunea 230 poate costa vieți. „Într-un caz”, continuă povestea ziarului, „familia unui american ucis într-un atac terorist a dat în judecată Facebook, susținând că algoritmul său a sporit acoperirea conținutului produs de Hamas”. Procesul a fost respins, dar un judecător a spus că „sugestiile algoritmice ale Facebook nu ar trebui să fie protejate de Secțiunea 230”.

Libertatea internetului este o problemă. Pentru că natura umană ne împinge să exploatam tot ce putem pentru binele nostru, atunci când giganții tehnologiei pot exploata o platformă prin promovarea conținutului care le va crește veniturile, nicio morală nu îi va inhiba. Drept urmare au promovat videoclipuri cu decapitările ISIS și alte acte groaznice de teroare către persoanele pe care le-au identificat ca potențiali simpatizanți. Procesul susține că promovarea unui astfel de conținut nu numai că crește vânzările pentru giganții din tehnologie, dar încurajează și potențialii teroriști să acționeze.

Există cu siguranță, nevoia de a restrânge circulația videoclipurilor sau conținutului violent care incită la violență. De asemenea, unul dintre argumentele împotriva rețelelor sociale este că, dacă vizează un anumit conținut către anumiți oameni, nu mai sunt „panouri” neimplicate, așa cum susțin ei, ci jucători activi în modelarea minții celor care folosesc platformele lor.

Pe de o parte, este imposibil să ne întoarcem la vremurile în care nu exista țintire. Pe de altă parte, cine va decide în ce măsură să vizeze și după ce criterii? La urma urmei, toți suntem supuși acelorași slăbiciuni care îi ispitesc pe giganții rețelelor sociale să își folosească greșit platformele. Atunci cum putem garanta că cine se ocupă de monitorizarea conținutului nu va cădea pradă acelorași erori ca și proprietarii platformelor de social-media?

Singura soluție pe care o văd este să lansăm un proces educațional cuprinzător, amănunțit și pe termen lung, care să ne facă conștienți de interconexiunea noastră. Doar dacă ne dăm seama la nivelul cel mai profund al ființei noastre că atunci când îi rănim pe alții ne rănim pe noi înșine, vom înceta să ne exploatăm, să ne asuprim, să ne agresăm și să ne facem rău unul altuia.

În momentul de față, nu înțelegem deloc că avem nevoie de acest proces. Ne împingem cu insistență și rapid într-un tunel care se va sfârși într-un război mondial nuclear. Dacă lansăm acest proces educațional la timp, vom inversa tendința în care ne aflăm. Dacă nu o facem, ne vom provoca unii altora suferințe de neconceput până vom realiza că suntem dependenți unul de celălalt.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed