Hanuka este o sărbătoare a victoriei luminii asupra întunericului

Comentariu: Sărbătoarea Hanuka este numită celebrarea victoriei luminii asupra întunericului, a purității asupra conformismului, a spiritualității asupra corporalității. Și cred, în mod clar, aceasta nu este doar o sărbătoare evreiască. Întreaga lume se află acum în pragul victoriei sau al înfrângerii luminii asupra întunericului.

Răspunsul meu: De fapt, nu există sărbători evreiești. Aceasta este interacțiunea dintre calitatea dăruirii, dragostea și calitatea primirii, a urii, care luptă întotdeauna între ele.

Întrebare: A existat o zi în istorie când forțele luminii au învins întunericul?

Răspuns: Da. Forțele conexiunii.

Întrebare: Forțele conexiunii, ale iubirii, au învins brusc întunericul din această lume egoistă și întunecată a noastră. A existat un astfel de fragment în istorie?

Ai putea să-l dezvăluie? Cum putem extinde acest fragment acum și să îl aducem în prezent? Toată lumea este interesată de timpul prezent și doar puțini oameni sunt interesați de istorie. Cum putem aduce lumina, sărbătoarea Hanuka în această melancolie, în această descurajare a umanității?

Răspuns: În general, aceasta este o opoziție constantă, ecumenică, între Roma și Ierusalim. Roma este putere, cucerirea Europei, cucerirea tuturor triburilor sălbatice care trăiau atunci în Europa. Nu este un secret că aproape până în secolul al X-lea oamenii de acolo trăiau în copaci, în subteran și așa mai departe. A existat o barbarie în Europa și s-au mâncat reciproc.

Iar Ierusalimul a vrut să aducă lumii o cu totul altă lege: legea nu a puterii, nu a supremației autorității, ci a spiritului. Acesta a fost deviza, scopul Ierusalimului. Desigur, oamenii nu erau pregătiți pentru asta.

Întrebare: Este acesta momentul în care Templul a fost construit pe înălțimea iubirii pentru aproapele?

Răspuns: Da, pentru o mie de ani de la secolul al X-lea înainte de era noastră până la anul zero al erei noastre, a existat o luptă cu ceea ce avea să depășească. În cele din urmă, Iudeea a căzut. Și la sfârșit, când era deja zdrobită, în timpul toamnei, a avut loc o mare răscoală. A fost condusă de Macabei. Macabeii purtau această lumină. Acest ultim val în lupta pentru idealuri a marcat Hanuka.

Întrebare: Acesta a fost un fragment de istorie. Cum îl putem transfera în timpul nostru? Ce este Hanuka pentru lume astăzi?

Răspuns: Hanuka este o imagine de lumină, dăruire, dragoste, legătură între toate și orice, indiferent la ce nivel. Principalul lucru este atitudinea bună a tuturor față de toată lumea, mai presus de orice prejudecăți, religii, filozofii, mai presus de orice.

În acest timp întunecat, există o oportunitate de a spune lumii cum ar trebui să fie. Acest lucru se datorează faptului că avantajul luminii este tocmai asupra întunericului. Și, de asemenea, pentru că lumea de astăzi, în acești 2.000 de ani, a fost deja complet impregnată de această ideologie a romanilor și a grecilor.

Întrebare: Adică, cu materialism complet?

Răspuns: Da. Întrucât lumea și-a dat seama unde se îndreaptă, încotro se îndreaptă și, de asemenea, sfârșitul ei, astăzi este deja posibil să spunem, să explicăm și să încercăm să tragem lumea pentru a privi într-un mod diferit, cu alți ochi. Nu vom cuceri lumea; vrem doar să-i explicăm că aceasta cade și că acest lucru este foarte amenințător.

Întrebare: Deci, este această sărbătoare foarte relevantă și necesară?

Răspuns: Desigur.

Întrebare: Cum poate o persoană să aprindă acum acest mic foc în sine?

Răspuns: Este foarte simplu. Nu ne mai rămâne altceva decât să ne transformăm pe noi înșine, să începem să negociem între toate urile, adversitățile, dorințele de a ne distruge, umili și subjuga reciproc și așa mai departe. Ar trebui să nu mai jucăm aceste jocuri.

Astăzi putem spune: „Să ne amintim, să vedem despre ce vorbeau acei adevărați Macabei antici, evreii”. Au vorbit doar despre restabilirea împărăției înțelegerii, a ajutorului reciproc și a iubirii între toți oamenii din lume. Nu pe o bază egoistă pentru că este imposibil – am construi din nou ceva nereușit – ci pe baza pe care se bazează înțelepciunea Cabalei.

Există o forță în natură care se poate dezvălui și subjuga egoismul nostru. Acest lucru se va întâmpla. Nu cred doar, ci văd că se apropie în fiecare zi.

Se află pe ruinele lumii vechi și acum vedem cum ultimul său bastion care este construit pe capital se sfărâmă și se sfărâmă și se sfărâmă, se va construi o lume diferită: o lume a respectului reciproc, a iubirii, opusă trecutul.

Din „Știri cu dr. Michael Laitman” de KabTV, 12.12.2020

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: