Hanukka este o parcare

La un moment dat in viata, o persoana incepe sa se simta ca fiind mica, neimportanta si temporara, care nu-si aduce nimic lui insusi si altora. Intr-adevar, ce altceva este dincolo de indivizii obisnuiti?

Ce le lasa copiilor si nepotilor sai si ce lasa si acestia? Nimic! Totul este fara directie – prostie! Jucam jocuri in aceasta viata, precum copii care in mod constant sunt in competitie intre ei. Dar practic toate acestea sunt ca un fel de joc al naturii care aparent ne imita.

O persoana, dintr-o data, incepe sa simta ca trebuie sa dezvaluie acest mister al naturii. Nu poate fi ca natura să fi creat totul in van: o gramada de stele, galaxii mari si noi – atat de mici pe acest Pamant! Simtim ca si cum am fi pe o mica barca in oceanul intunericului. Cum intelegem ce se intampla? Vreau sa stiu! Vreau sa-mi controlez destinul!

Atunci cand o persoana are aceasta intrebare, incepe sa caute si gradual ajunge la Cabala.

In principiu, ar putea dura cateva vieti pana ajunge la metodologia corecta prin dezvoltarea dorintelor sale: cum sa dezvaluie sensul vietii, esenta sa si misterul ei.

Cabala raspunde la asta foarte simplu. Vrei sa deschizi ochii? Nu este dificil. Acesti ochi trebuie directionati in afara, nu inauntru. Atunci cand ii deschizi cu adevarat, nu vei vedea lumea pe care o vezi in fata ta acum, deoarece o vezi inauntrul tau! Este in mintea ta!

Pentru a deschide ochii in lumea reala care exista in afara ta, ai nevoie de o forta speciala externa – Lumina Superioara. Trebuie sa te lupti cu tine insuti, pentru a te opri din a privi interior, vazandu-te doar pe tine insuti si tot restul prin tine insuti.

Inainte este intuneric, trecerea Marii Rosii, dar tu gradual vei iesi din vechea versiune a lumii si a vederii interioare, vei incepe sa privesti in afara, in afara ta. In acelasi timp, corpul tau fizic ramane cu tine, dar va deveni in intregime entrinsec, deoarece tu deja existi intr-o noua versiune, intr-o noua intelegere a lumii, iar acolo totul este diferit – alte forte si alte obiecte.

Acum nu esti in interiorul “cutiei” tale care, in mod constant, te inseala si iti arata imini iluzorii, ci tu vezi forte si universuri.

Tranzitia de la starea obisnuita de burghezie, la starea dezvelirii eternului, lumea perfecta, sistemul urias dincolo de stele, dincolo de tot ceea ce observi acum se numeste “venirea la Hanukka”.

Acest prim pas, de la materialul eu, la spiritualul eu, se numeste un pas spre batalia cu dorintele interioare si egoiste a celor care urasc si care iti arata in mod constant mai multe si mai multe imagini noi, te enerveaza si fac din tine tot ce vor.

Dar, daca castigi aceasta lupta, ajungi la o stare de Hanukka care este o stare intermediara in munca spirituala, ca o parcare pe cale, o pauza, o scurta vacanta.

Atunci vine urmatorul nivel al dezvoltarii, urmatorul interval de la Hanukka la Purim, care este o dobandire a lumii superioare, la revelarea sa, cand pui stapanire pe ea si incepi sa o folosesti cu claritate, sa o conduci si sa o detii.

Dobandirea completa a lumii superioare este Purim, care nu este doar o parcare precum Hanukka, ci ultima statie – o mare revelatie a intregului univers fata de o persoana, de unde ia toate raspunsurile, dobandirile, conditiile eterne si perfecte.

Asadar, Hanukka este prima si singura oprire la jumatatea drumului catre perfectie si este foarte importanta. O sarbatorim in intregime ca pe o oprire spirituala, deoarece este o separare completa de starea anterioara egoista, dar inca nu este o apropiere de starea spirituala. De aceea, este asa de aeriana, in suspensie, precum un copil, cand inca nu detii lumea in care ai aparut.

Din emisiunea de pe  KabTV “Stiri cu Michael Laitman” 12/19/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: