Hanukka este o sarbătoare a victorie asupra noastră

Hanukka este o sarbatoare a victorie asupra noastra

Hanukka parca este o sarbatoare copilareasca, nu una foarte serioasa. Dar, de fapt, este cea mai importanta sarbatoare, deoarece vorbeste despre intrarea unei persoane in munca spirituala, primul ei pas, trecerea granitei sale dintre lumea materiala si cea spirituala.

Pentru a trece aceasta bariera, o persoana trebuie sa mearga impotriva “Grecilor” din el, impotriva egoismului sau. Ea infrange aceste forte impure, egoiste, deoarece stă impotriva lor si nu ii este teama.

Totusi, noi revelam ca nu avem nicio putere de a sta impotriva dorintelor egoiste. De unde poate veni asta, daca noi suntem un produs complet al acestui egoism si tot ceea ce avem este o mica scanteie care ii se opune.

Dar, daca ne mentinem si nu dam inapoi, atunci un miracol se intampla – din nou si din nou vine Lumina Superioara, isi face treaba si “pune puterea in mainile celor slabi”. Dorinta noastra de a darui este pana aici foarte slaba, aproape imperceptibila. Totusi, miracolul se intampla si ajutorul vine de deasupra, dandu-ne forta de daruire, intentia altruista si credinta, prin care putem castiga.

Victoria vine atunci cand o persoana, pe de-o parte simte ca este obligata sa castige acest razboi, dar pe de alta parte, nu are putere si ajunge la disperare, epuizand toate posibilitatile sale. Vedem din istorie ca multi evrei au parasit calea luminii si au adoptat in viata abordarea grecilor. Doar Macabeii au ramas, o mana mica de oameni care au inceput razboiul.

“Grecii m-au atacat” si, in acelasi timp, o persoana simte ca trebuie sa continue sa lupte cu ultima sa urma de putere, fara nicio speranta de succes. Nu poate renunta, deoarece, altfel, ar ramane sub scalvia egoismului. Atunci se intampla un miracol si castiga acest razboi. Exodul din Egipt si Hanukka, victoria Macabeilor asupra Grecilor, toate sunt stagii ale aceluiasi razboi.

Tot acest razboi este la granita lumilor materiale si spirituale, dintre fortele egoiste si fortele de daruire si iubire. O persoana vede ca intre ea si lumea spirituala este un zid. Doar daca poate renunta la dorintele si gandurile egoiste, ar putea sa inceapa sa simte lumea spirituala in acest loc gol.

Aceasta realizare nu vine imediat, ci dupa o lunga perioada de timp si dupa multe eforturi, deoarece este necesar sa gasesca moduri si senzatii noi, asa incat o persoana sa obtina conexiunea cu spiritualul. Atunci descopera “Grecii” pe care nu i-a vazut anterior si realizeaza ca va avea un razboi cu ei.

Este o mare bucurie, deoarece in sfarsit descopera ca sta in fata unei bariere formidabile. Aceasta bariera este in interiorul persoanei, in perceptia sa asupra lumii si a realitatii si in valorile vietii sale anterioare.

Acum trebuie sa se imbrace intr-o persoana noua, care gandeste si vede diferit, prefera alte valori si obtine sentimente complet noi, mintea si perceptia lumii. Asa incep Macabeii razboiul cu “Grecii” nostrii interiori.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: