Ia, dă, sau negociază

592.01Întrebare: În cartea sa ”A da si a lua”, psihologul și profesorul Adam Grant împarte oamenii în trei grupuri: profitori, donatori și negociatori. „Donatorilor le place să ofere mai mult decât primesc, acordând atenție la ceea ce au nevoie ceilalți. Profitorilor le place să obțină mai mult decât dăruiesc, văzând lumea ca pe un loc competitiv și au grijă, în primul rând, de ei înșiși. Iar negociatorii se echilibrează și dăruiesc pe bază de quid pro quo, dispuși să facă schimb de favoruri, dar atenți să nu fie exploatați. ”

Ce părere ai despre aceste trei grupuri?

Răspuns: Cel mai mult îmi plac negociatorii pentru că ei conduc la contact, la un contact reciproc, bun și amabil. Ăsta-i cel mai important lucru. Nu-i vorba despre faptul că poți dărui cât de mult vrei. Nu va ajuta cu nimic. Este la fel ca primirea dacă cineva îți dă ceva.

Schimbul provoacă însă reciprocitate și prin aceasta poți corecta o persoană, te poți schimba atât pe tine însuți, cât și pe celălalt și să creezi comunicare între voi; acesta este cel mai important lucru. Scopul este de a crea comunicare.

Un donator nu va face nimic. Din contră, poate provoca ură dacă dăruiește tot timpul. Nu înseamnă nimic.

Comentariu: Deci, ești un realist. Îmi dai ceva, îți dau ceva? Schimb de amabilități.

Răspunsul meu: Da, dar prin asta ne învățăm unul pe celălalt că el poate face același lucru ca și mine; dăruindu-i, mă deschid pentru a primi ceva de la el. Și așa mai departe. Cel mai important lucru este schimbul reciproc.

Întrebare: Nu este lumea noastră de astăzi construită pe asta: „ Tu îmi scarpini spatele și eu îl voi scărpina pe al tău”?

Răspuns: Lumea este construită pe schimb reciproc.

Întrebare: Înseamnă că ești mulțumit de ceea ce se întâmplă în lume astăzi?

Răspuns: Nu. Acest lucru nu mă mulțumește, pentru că schimbul actual care există în lume este doar de a lua și nu de a da.

Întrebare: Care este următoarea etapă după negociere?

Răspuns: Acest lucru este scris în Cabala: al meu este al meu, al tău este al meu, iar apoi al tău este al tău, iar al meu este al tău.

Întrebare: Adică ajungi la o stare aproape imposibilă. La ceva ce este imposibil de imaginat: al meu este al tău și al tău este al tău, nu?

Răspuns: Da. Astfel de relații sunt cele mai corecte și sunt justificate de natura superioară, care este opusă naturii noastre. La asta trebuie să ajungem. Împreună cu aceasta, ni se dezvăluie un spațiu complet diferit, o lume eternă.

KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman”, 24.06.21

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: