Imuabilitatea surselor cabaliste

Remarcă: În cabala, o carte este o sursă scrisă de un cabalist acum câteva mii de ani și joacă un rol foarte important, fiind un mijloc de realizare spirituală, ca de exemplu Cartea Zohar. În psihologie, lucrurile stau cu totul altfel.

Comentariul meu: Sursele cabaliste nu se schimbă, pe când textele sau cărțile despre psihologie, politică și tot felul de alte activități ale umanității, cu excepția științelor naturale, se schimbă în mod constant, deoarece omul suferă schimbări.

Ca atare, tot ceea ce au scris psihologii acum 100-150 de ani sau filozofii, acum 500-1000 de ani, nu mai este relevant. De exemplu, dacă filozofii greci credeau că sufletul poate fi inspirat și exhalat, astăzi nimeni nu mai are o astfel de gândire primitivă.

Cabala, însă, operează cu aceleași mijloace și obiecte ca și mai înainte.

Întrebare: Aceasta înseamnă că, dacă ne-am întâlni cu un cabalist care a trăit în urmă cu 2000 sau 3000 sau 500 de ani în urmă, am putea găsi o limbă comună cu el?

Răspuns: Am găsi o limbă comună și, mai mult, am putea chiar învăța de la el!

Am avea o limbă comună, adică ne-am înțelege perfect unul cu celălalt, iar discuția cu el ar fi foarte interesantă. În plus, am avea și un limbaj comun.

De exemplu, dacă un francez modern s-ar întâlni cu unul care a trăit în urmă cu 500 de ani, ei nu ar fi capabili să se înțeleagă. Sau să luăm drept exemplu alfabetul chirilic, așa cum a fost creat de Chiril și Metodiu, în care literele și toate semnele circulare create nu au nimic în comun cu alfabetul modern.

Pe când limba ebraică, ea nu s-a schimbat deloc, pentru că există legi care stabilesc forma fiecărei litere, astfel încât aspectul lor să fie conform cu forțele spirituale. În plus, combinațiile dintre literele ebraice alcătuiesc semne care exprimă sentimentele unei persoane alipite la Creator. De aceea, ele nu se schimbă niciodată.

Din emisiunea KabTV “Bazele cabalei,” 12/13/18

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed