“În fața unei sinucideri colective” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “În fața unei sinucideri colective

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vorbește în timpul unei ceremonii de semnare la Istanbul, Turcia, 22 iulie 2022. REUTERS/Umit Bektas

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat săptămâna trecută că omenirea se confruntă cu o sinucidere colectivă. După cum a scris The Guardian, „Guterres le-a spus miniștrilor din 40 de țări reuniți Luni pentru a discuta criza climatică: „Jumătate din umanitate se află în zona periculoasă din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor extreme și a incendiilor de vegetație. Nicio națiune nu este imună. Cu toate acestea, continuăm să ne hrănim dependența de combustibili fosili.” El a adăugat: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Este în mâinile noastre.” Într-adevăr, nu m-aș mira dacă o soartă cataclismică ar copleşi omenirea. Ego-urile noastre nu ne lasă să ne gândim la altcineva decât la noi înșine. Cu această atitudine de a mânca și bea „căci mâine vom muri” (Isaia 22:13), suntem siguri că vom aduce moartea asupra noastră.

Dar înainte de a ajunge acolo, există o mulțime de tulburări pe drum. Incendiile de pădure au făcut ravagii în weekend în Europa, America de Nord și America de Sud; căldura record a măturat continentul din Portugalia până în Marea Britanie; secetele din Africa, valurile de căldură în India și Asia de Sud și nenumărate dezastre simultane pe care The Guardian nu le-a menționat sunt doar un preludiu pentru ceea ce urmează. Vom vedea Pământul răsturnându-se pe dos; oamenii vor căuta adăposturi, dar nu va fi unde să alerge decât în ​​Pământ. Dacă nu ne unim și nu ne ridicăm deasupra ego-urilor noastre, aceasta este soarta sigură a umanității.

Domnul Guterres a mai adăugat că crede că soluția constă în promovarea energiilor regenerabile. El a spus: „În calitate de acționari ai băncilor multilaterale de dezvoltare, țările dezvoltate trebuie să ceară livrarea imediată a investițiilor și asistenței necesare pentru extinderea energiei regenerabile”. El a cerut băncilor să „își schimbe cadrele și politicile obosite pentru a-și asuma mai multe riscuri” și să investească în energii regenerabile.

Aici, ne deosebim puternic. Nu am văzut nicio dovadă că energia regenerabilă îmbunătățește clima. După cum văd eu, agenda privind schimbările climatice este menită să atragă bogăția de la toți ceilalți și să o distribuie susținătorilor săi. În afară de transferul de bani către campionii schimbărilor climatice, nu văd că se întâmplă nimic. Ceea ce spun ei este, practic, „Daţi-ne banii; vom ști ce să facem cu ei.” Este un joc fix, un drum cu o singură bandă și nu va ieși nimic bun din el.

Putem trece la mașini electrice și să renunțăm la benzină, să apelăm la panouri solare pentru electricitate și să interzicem cărbunele, dar acestea nu vor inversa schimbările climatice. ONU este o scenă pentru cuvinte, dar asta este tot ceea ce este. Este un loc de adunare pentru agenții secreţi din întreaga lume, dar nu este un loc pentru acțiuni pozitive care vor ajuta lumea. Deci, dacă cineva își agaţă speranțele de ONU sau de oricare dintre împuterniciții săi, nu ar trebui să se bazeze pe ea; nu va face nici un bine.

Dacă nu vrem să ne întoarcem la epoca de piatră, singura noastră speranță este să ne ajutăm reciproc să ne ridicăm deasupra ego-urilor noastre. Nu ne putem reține singuri, dar ne putem ajuta unii pe alții să facem acest lucru.

Egoul este baza naturii umane; nimic din noi nu este mai puternic. Acesta este motivul pentru care oamenii vor prefera să moară decât să admită înfrângerea. În acest proces, ne vor provoca o sinucidere colectivă.

Totuși, dacă reușim să ne întoarcem furia nu unul către celălalt, ci către propriile noastre ego-uri care ne incită unul împotriva celuilalt, atunci avem o șansă. Trebuie să avem o imagine clară a viitorului nostru, fără filtre și să realizăm ce pregătim pentru noi și pentru copiii noștri. Poate că dacă ne privim viitorul cu ochi treji, vom putea lua hotărârea de a ne ridica deasupra, de a evita apocalipsa care se profilează și de a ne întoarce către o societate umană mai sănătoasă, mai atentă și prin urmare sustenabilă.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed