In memoria lui Eli Wiesel

Eli Wiesel, unul dintre stalpii lumii iudaice, care a servit drept „voce” a victimilor Holocaustului si si-a dedicat viata pentru a il comemora si pentru a preveni un al doilea, a trecut in nefiinta.

Ca talentat scriitor, cu nenumarate premii printre care si premiul Nobel pentru pace, are intretesuta viata persoanala strans cu soarta poporului evreu. In 1944, pe cand avea 15 ani, a fost deportat impreuna cu familia sa la Auschwitz, unde si-a pierdut mama si una dintre surori. Mai tarziu, dupa marsul mortii, tatal sau a murit in Buchenwald. Dar Wiesel a fost norocosul martor al eliberararii prizonierilor de catre fortele aliate.

Din acel moment si-a canalizat intreaga energie pentru a dezvalui intregii lumi atrocitatile pe care evreii le-au indurat in toti acesti ani groaznici.

Ne-am intalnit pentru prima data in New York pe cand eram intr-un turneu de predare in America. Pe fondul unei cresteri globale a antisemitismului, am traversat tara de la o coasta la alta pentru a sustine conferinte si interviuri. Apoi am avut norocul sa cunosc o personalitate exceptioanala. A fost intr-adevar un om nobil, un reprezentant remarcabil al poporului sau. Ne-am gasit repede un limbaj comun din moment ce amandoi suntem din familii ce au supravietuit Holocaustului.

Eli avea cunostinte bogate din literatura iudaica. Printre alte lucruri era familiarizat cu Intelepciunea Cabalei autentice in care eu m-am angajat. Era foarte ingrijorat de tendinta de crestere a antisemitismului si am impartasit impreuna cu el preocuparea in ceea ce priveste valurile iminente ale antisemitismului despre care am scris in ultimii ani. A ascultat cu foarte mare atentie ceea ce am avut de spus.

In timpul conversatiei, i-am spus despre principalul mesaj al Intelepciunii Cabalei, despre rolul special pe care il are poporul evreu in indeplinirea principiului unitatii si ca, dupa indeplinirea unitatii intre noi, trebuie sa dam metoda unitatii catre intreaga umanitate. Eli a arat un mare interes catre aceste puncte de vedere si am avut o conversatie foarte productiva.

Este foarte de greu de acceptat moartea sa. Eli Wiesel a fost un gigant al spiritului evreu care a militat pentru poporul evreu si pentru bazele moralitatii si valorile universale ale umanitatii.

Noi, evreii, care traim in tara Israel, suntem indatorati acestui om. In momentele de bun ramas, trebuie sa-i onoram misiunea, care a fost completa, dar nu a fost terminata. Misiunea sa a fost transmisa catre noi si, la fel ca Eli Wiesel, suntem responsabili pentru viitorul generatiilor urmatoare.

Binecuvantata sa-i fie memoria !

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: