Inaltarea in Lumea Spirituala

Intrebare: Cum ridica Superiorul pe cel inferior pe treptele scarii spirituale?

Raspunsul meu: Gradul Superior se micsoreaza in forma lui inferioara (Katnut) si coboara pana la inferior, caruia ii apare ca fiind mai mic. Noi facem acelasi lucu cand ne jucam cu copiii. Vrem ca ei sa aiba succes, de aceea ne coboram si ii lasam pe ei sa castige meciul. Ne coboram pe noi, pentru a stabili o legatura cu ei.

In mod asemanator, un mentor, care se poarta in mijlocul copiilor, ca si cum ar fi unul dintre ei, treptat incepe sa se schimbe, sa le dea lor modelul unei comportari mai bune, in asa fel incat copiii sa poata vedea in el un exmplu de felul in care trebuie sa se poarte un copil corectat. Mai intai, mentorul le da exemplu, ca un copil, nu ca un adult, pentru ca ei, copiii sa poata relationa cu el. Noi stim ca, copiilor le este mai usor sa invete de la alti copii, decat de la adulti.

Motivul consta in faptul ca impactul mediului asupra oamenilor are loc, numai daca ei sunt egali in interiorul acestui mediu. Prietenii trebuie sa fie pe picior de egalitate, pentru ca asa, ei pot servi ca exemplu unul celuilalt. Daca eu simt ca un prieten e mai mare decat mine, el inceteaza de a mai fi prietenul meu. Eu invat de pe nivelul pe care sunt situat.

La fel si in Lumea Spirituala: Superiorul coboara la inferior, devine identic cu el, in totul si, facand astfel, el se uneste cu inferiorul. Inferiorul nu se anuleaza in fata Superiorului, pentru ca ei sunt, aparent egali; de aceea, ei se unesc  pe picior de egalitate. Apoi, Superiorul se poate inalta, aducandu-l pe inferior, impreuna cu sine, mai sus.

Pentru a se putea inalta impreuna cu Superiorul, cel inferior trebuie sa-si anuleze dorinta de a primi (AHAP), dar sa ramana unit cu superiorul ca egal, in dorintele de a darui (Galgalta veEinaim). Astfel, atunci cand Superiorul coboara spre mine, eu nu-l voi percepe ca mai inalt, pentru ca el a devenit la fel ca mine. Cand un jucator adult, inalt de doi metri se joaca cu un copil, adaptandu-se la emotiile si comportamentul copilului, acesta nu-l mai percepe ca pe un adult inalt. Copilul gandeste ca adultul este identic cu el. Fara aceasta similaritate, din perspectiva copilului, intre ei nu ar putea exista niciun contact!

Adevarul este ca eu nu ma pot uni cu nimeni care nu este pe aceeasi treapta cu mine, la acelasi nivel, cu aceleasi calitati, nici mai mult nici mai putin. Inainte de asta nu poate sa fie nicio conexiune intre noi!

La fel se intampla cu undele de inalta frecventa, daca te abati cat de putin, din limitele frecventei, conexiunea dispare. Tot asa, si pentru conexiunea spirituala: noi trebuie sa obtinem, in mod absolut, congruenta exacta, nici mai mult, nici mai putin, pe acelasi nivel. Altminteri nu va fi contact si nici intrepatrundere.

Din Part. 2 Lectia zilnica de Kabbalah 25.05.10, ‘Prefata la Comentariul Sulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed