Integrarea forțelor opuse

Midrash Rabbah, Parashat Balac: Balac a fost de origine nobilă, dar nu aparținea familiei regale. El nu a fost un Moavit din naștere, ci un Madianit, și astfel în vremuri obișnuite, încoronarea sa ar fi fost imposibila. Cu toate acestea, în situația dată, s-a întâmplat datorită reputației sale de razboinic curajos și magician calificat.

Balac a fost Madianit, ca Jethro, socrul lui Moise, cu care Moise a petrecut o perioada de 40 de ani de internat.

Jethro, care a fost şeful Midian, a ajuns la tabară lui Moise, când evreii se pregăteau pentru a merge in deșert și a devenit consilierul lor, ajutându-i sa construiască sistemul de apărare și justiție, precum și la rezolvarea problemelor masei de oameni care au ieșit din Egipt. Acesta este motivul pentru care structura internă a națiunii iudaice este în conformitate cu legea Midiană.

Înainte de a lua orice decizie, Balac a decis sa afle care este secretul succesului fenomenal al evreilor: cum au cucerit o națiune după alta.

Cucerind o națiune, una după un alta, înseamnă ridicarea deasupra ego-ul și corectarea acestuia strat după strat. Aceasta este numita avansarea în deșert.

Și acum este vorba despre cei care au trecut prin deșert și se apropie de țara lui Israel.

Jethro a înțeles desemnarea evreilor și, prin urmare s-a conectat la Moise. Există aici o dublă branziție de la egoism la altruism aici, atributele lui Moise și atributele Jetro, Sefora, soția lui Moise, iar fiii lor sunt la mijloc. Acest lucru înseamnă că mișcarea spre țara lui Israel ar fi fost imposibilă fără conexiunea cu Jethro.

Este o combinație foarte interesanta de forțe, de atribute și sisteme opuse și contrastante. De fapt, prin coordonarea dintre ele este realizat contactul corect cu Creatorul. Nu se poate întâmpla altfel. Cele două contrarii trebuie să fie împreună și apoi, pe baza opoziţiei dintre ele, adevărul – care nu este în nici unul dintre ele, ci deasupra lor – este revela, „iar Creatorul este deasupra lor.”

Cu toate acestea, datorită opoziţiei corecte, te uiți la lucruri ca printr-un vizor, printr-o crăpătură îngustă, precisa, care este singura modalitate de a putea vedea ținta. Prin urmare, forțele opuse sunt la nivelul lui Moise. Se spune că nu a existat un profet evreu ca Moise, dar acesta a fost printre națiunile lumii: Jethro.

Din KabTV „Secretele din Cartea Eterna” 7/8/15

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: