Înţelegând Natura Integrală

Baal HaSulam, „Pacea în lume”:… beneficiul fiecărui om din colectivul său este evaluat nu în funcție de propria sa bunătate, ci în funcție de serviciul său pentru public. Și vice-versa, apreciem atributul răului fiecăruia în parte, numai în funcție de răul pe care îl produce publicului, în general și nu de propria valoare individuală.

Aceste lucruri sunt limpezi atât din perspectiva adevărului din ele, cât și din perspectiva binelui din ele. Aceasta deoarece ceea ce se găsește în colectiv este doar ceea ce se găsește în individ. Iar beneficiul colectivului este beneficiul fiecărui individ: cine dăunează colectivului își ia partea de rău, iar cine lucrează pentru beneficiul colectivului își ia partea din beneficiu, întrucât indivizii fac parte din întreg și întregul nu valorează oricum, mai mult decât suma indivizilor săi.

Iată un calcul constant, absolut complet și foarte real.

Văd în fața mea un vast  sistem integral, al întregii lumi și nu lumea noastră, ci toate lumile. Simt că sunt blocat în acest sistem prin restul umanității, o cantitate enormă de rotițe dinţate interconectate. Și nu am absolut nicio libertate să mă îndrept cu câteva grade într-o direcție sau alta.

La urma urmei, o rotiță dinţată este ca o sferă: pot să mă învârt aici și acolo, în direcții diferite, în unghiuri diferite.

Cu toate acestea, oriunde mă întorc, sunt conectat cu alte roți dințate. Le influenţez rotația, starea și ele mă influenţează. Aceasta este lumea!

Aceasta înseamnă că natura este absolut întreagă și interconectată și nu avem cum să facem nimic împotriva ei.

Din KabTV „Fundamentele Cabalei” 7/21/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: