“Înțelegerea Torei spirituale și a Mitzvot” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Înțelegerea Torei spirituale și a Mitzvot

Probabil că măsura cheie a devotamentului religios este măsura în care cineva respectă poruncile confesiunii. În iudaismul ortodox, acest lucru ar putea însemna respectarea anumitor reguli alimentare sau rostirea anumitor haruri în anumite momente sau situații din timpul zilei. Pentru musulmani, s-ar putea să respecte postul Ramadanului și să facă un pelerinaj la Mecca, iar pentru creștini, s-ar putea să meargă la Biserică duminică sau, dacă ești catolic, să faci mărturisiri.

În iudaism, poruncile sunt numite Mitzvot, iar o persoană este considerată religioasă atunci când respectă ceea ce se numește Tora și Mitzvot, adică Mitzvot care sunt scrise în Tora – cărțile Vechiului Testament – precum și regulile care au fost stabilite ulterior şi au fost detaliate în texte ulterioare.

Mulți oameni consideră înțelepciunea Cabala ca pe o ramură a iudaismului sau ca parte ezoterică sau mistică a iudaismului. Unii o consideră chiar o religie în sine. Ca un cabalist care și-a primit cunoștințele de la cea mai autorizată sursă – RABASH, primul fiu născut și succesor al lui Baal HaSulam – vă pot spune că nu este niciuna dintre ele. Cabala este o abordare științifică a vieții. Învață legile de bază ale existenței și îți spune la ce te poți aștepta dacă le urmezi. Cu toate acestea, vă lasă să faceți experimentul asupra dvs. și să aflați dacă legile pe care le învață sunt corecte sau nu.

Prin urmare, Cabala nu este o religie și cu siguranță, nu este misticism. Este o metodă riguroasă a cărei singură diferență față de știința pură este că subiectul experimentării este experimentatorul. Cu alte cuvinte, în înțelepciunea Cabala, observatorul și cel observat sunt unul și același.

Înțelepciunea Cabala este anterioară religiei. Religia evreiască pe care o cunoaștem astăzi a evoluat în ultimele secole ale prezenței Israelului în Iuda, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă. Înțelepciunea Cabala a început cu cartea Îngerul Raziel, atribuită lui Adam biblic, dar și mai proeminent cu învățăturile lui Avraam. Avraam a compus și cărți, dar singura care a supraviețuit este Sefer Yetzira[Cartea Creației].

Înțelegerea faptului că aceasta este o metodă științifică este importantă, deoarece unul dintre conceptele cheie din ea sunt Tora și Mitzvot. Cu toate acestea, Tora și Mitzvot despre care vorbește Cabala nu au nimic de-a face cu Tora și Mitzvot despre care vorbește iudaismul.

În înțelepciunea Cabala, Tora este pur și simplu legea generală a realității. Toate galaxiile, stelele, planetele, toți oamenii și tot ceea ce există urmează un anumit cod de lege. Acest cod de lege se numește Tora. Cuvântul Tora are mai multe origini, dar una dintre ele este hora’a, care înseamnă instrucție. Prin urmare, legile comportamentului a tot ceea ce există se numesc Tora.

În realitatea care respectă legile Torei sunt oameni. Oamenii își conduc viața în anumite moduri, au diferite gânduri și au tot felul de intenții în spatele acțiunilor lor. Când își conduc viața în conformitate cu legea comună a realității, și anume Tora, se consideră că urmează imperativul naturii [tzivui]. Aceasta este originea cuvântului Mitzvot [porunci].

Fiecare religie promite că dacă îi respectați Porunca, viața voastră va fi bună. Cabala spune același lucru, dar dintr-un motiv foarte diferit. În Cabala nu există o divinitate supremă care să te răsplătească pentru ascultarea poruncilor Sale. Tot ceea ce există sunt legile Torei, legile realității. Dacă trăim conform acestor legi, viața noastră devine confortabilă. Este ca și cum ai vâsli în amonte sau în aval, unde în aval este ca și cum ai respecta legile realității, iar în amonte înseamnă a le rezista, ceea ce facem în prezent pentru că nu le cunoaștem.

Legile Torei sunt foarte simple: totul este echilibrat. Dăruirea și primirea sunt echilibrate și mențin un echilibru dinamic la fel cum corpul menține homeostazia. Dacă studiem aceste legi și știm să menținem echilibrul cu realitatea, viața noastră devine ușoară și nedureroasă. Dacă nu cunoaștem regulile, se întâmplă invers.

Cabala ne învață care sunt aceste reguli și cum să fim în echilibru cu toată realitatea. Cu cât dezvăluim mai mult legile realității, cu atât mai mult dezvăluim ceea ce se numește Creatorul – legea care a creat și susține realitatea. Cuvântul ebraic pentru Creator este Boreh, de la cuvintele bo-re’eh[vino-vezi], adică vino și vezi legile creației. Dacă le vezi, vei ști să duci o viață echilibrată, fericită. Acesta este de asemenea, motivul pentru care cabaliștii aspiră să-l dezvăluie pe Creator, deoarece înseamnă să cunoaștem întreaga creație și cum să ne comportăm în ea.

După cum putem vedea, nu există nimic mistic sau religios în înțelepciunea Cabala și în termenii ei. Este foarte important să ținem cont de aceste concepte atunci când citim textele lui Baal HaSulam și ale celorlalți cabaliști.

Succes la dezvăluirea realității!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed