Înțelesul cărților cabalistice, partea 4

Tora este limbajul programului umanității

Cartea Zohar, „BeHaalotecha” [Când ridicați lumânările], pct. 58: Vai de unul care spune că Tora spune povești literare și cuvinte necultivate ca Esau și Laban. Dacă este așa, chiar și astăzi putem transforma cuvintele unei persoane fără educație într-o lege și chiar mai frumoasă decât a lor. Și dacă Tora indică lucruri banale, chiar și conducătorii lumii au între ei lucruri mai bune, deci să îi urmărim și să le transformăm într-o lege, în același mod. Cu toate acestea, toate cuvintele Torei au sensul cel mai înalt.

Cert este că poți scrie romane mai fascinante decât Tora. Dar ea prezintă o poveste complet diferită, care este codată.

Fiecare literă, fiecare cuvânt, tot ceea ce apare în Tora de la prima literă „Bet – ב” până la ultima literă „Lamed – ל” este un cod. Cuvântul „literă” tradus din ebraică înseamnă „semn”. Adică sunt anumite semne care se urmează reciproc într-o succesiune.

Tora nu se împarte în cuvinte. Nu există semne de punctuație: puncte, virgule, cratime etc. Reprezintă o propoziție de la început până la sfârșit, fără împărțirea în intervale. În acest sens, limba Torei seamănă mai mult cu limbajul computerului. Este limbajul programului umanității, care trebuie să-l împlinească.

Fiecare literă a Torei este un semn că o persoană trebuie să se exprime în sine, în calitățile sale. Ce înseamnă să citești Tora corect? Luam fiecare semn, fiecare literă și mă formez în conformitate cu acestea: un format, un al doilea format, un al treilea.

După aceea, trec prin anumite stări. Aceste stări le experimentez de la începutul Torei până la sfârșitul ei, care de la mine formează un Adam, o ființă umană, care este complet similară cu Creatorul.

Tora este un program conform căruia fiecare persoană o citește corect, ca și cum sculptează fiecare literă în dorința egoistă a acestuia. Apoi, aceste dorințe sunt transformate treptat în calități altruiste, acțiuni și stări, iar persoana atinge asemănarea completă cu Creatorul.

Din KabTV “Fundamentele Cabalah,” 12/18/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: