Sensul vieții, partea 6

Patentul plăcerii permanente

Întrebare: În viața corporală, împlinirea dorințelor noastre se face simțită la coliziune, odată cu dispariția plăcerii? De exemplu, când îmi este sete, iau câteva înghițituri de apă și simt plăcere în același timp. Apoi dispare. Din câte am înțeles, există în Cabala un patent pentru plăcere continuă.

Răspuns: În Cabala există într-adevăr un mijloc care permite omului să se bucure continuu, din ce în ce mai mult. În lumea noastră, orice plăceri privind gradele mineral, vegetal și animal ne sting dorințele. Atât dorința cât și plăcerea dispar – mă simt de două ori mai gol, adică, practic, mă sinucid.

Conform Înțelepciunii Cabala, trebuie să primesc plăcere într-o formă care nu îmi stinge dorința. Atunci voi simți această plăcere pentru eternitate. Cu cât am mai multă plăcere și dorință de ea – și mai multă plăcere, și mai multă dorință – mă voi simți în permanență din ce în ce mai împlinit. Prin urmare, Înțelepciunea Cabala este numită știința primirii.

Întrebare: Adică ar trebui să existe un fel de barieră, de rezistență, astfel încât plăcerea să nu stingă dorința. Ce este asta?

Răspuns: Aceasta este o ascensiune deasupra dorinței noastre egoiste, este atunci când mă desprind de ea și o folosesc în scopul propus, indiferent de sentimentele mele, pentru a o umple cu plăcere. Mai mult, plăcerea pe care o experimentez trebuie să o simt nu de dragul meu, ci de dragul altora sau de dragul Creatorului.

Întrebare: Înseamnă că o altă persoană poate deveni această rezistență?

Răspuns: Da. Dacă o fac pentru cealaltă persoană, atunci mă izolez. Îmi separ dorința de împlinire pentru că o fac de dragul celuilalt. Atunci dorința mea nu dispare. Nu se stinge prin plăcere, deoarece plăcerea se referă la celălalt. În această stare, mă pot bucura continuu și la nesfârșit.

Întrebare: Deci, avem o schemă aici: eu, o altă persoană și plăcerea. Este suficientă o persoană sau ar trebui să existe un grup de oameni sau chiar întreaga umanitate?

Răspuns: Nu contează. Cel mai important este că e în afara mea. Atunci mă pot bucura cu adevărat continuu și din ce în ce mai mult.

Întrebare: Cum se raportează asta la Creator? Unde este Creatorul în asta?

Răspuns: Creatorul este cauza tuturor acestor lucruri, iar prin influențele Sale pozitive și negative constante asupra noastră, El ne învață cum să construim un instrument în care vom primi plăcere continuă, în continuă creștere.

Întrebare: De ce nu este „Eu, Creatorul și plăcerea”, ci „Eu, o altă persoană și plăcere”?

Răspuns: Nu contează dacă este Creatorul sau o altă persoană. Pur și simplu, Creatorul acționează aici ca o a treia persoană care-i înlocuiește absolut pe toți. Urmărind să-i împlinești pe ceilalți pentru a-l împlini cu asta pe Creator, ești ca și cum ai fi detașat complet de tine.

Întrebare: Înseamnă că dacă vreau să primesc plăcere, trebuie doar să găsesc un străin și să fac ceva bun pentru el?

Răspuns: Nu. Nu așa se întâmplă lucrurile. Până la urmă, în acest fel începi să percepi această persoană ca pe tine însuți, ea devine apropiată ție. A dărui altuia sau a-ți dărui ție – există aici pericolul că vei asocia dăruirea la tine însuți, iar la final vei începe să îndeplinești asta egoist.

Comentariu: Dacă este, să zicem, copilul meu, atunci pot înțelege.

Răspunsul meu: Chiar dacă acesta nu este copilul tău, ci un străin. Prin urmare, totul ar trebui să fie legat de grupul de zece și prin intermediul grupului către Creator, pentru a plasa acest lucru într-un grad foarte serios.

Întrebare: Cum se dezvăluie Creatorul aici? Este ca un combustibil care îmi oferă ocazia să fac ceva?

Răspuns: Aici Creatorul este dezvăluit ca obiectiv, ca o adresă către care este îndreptată acțiunea mea. O fac de dragul Lui. Prin grupul de oameni către Creator. Apoi am o intenție absolut clară de dăruire.

Întrebare: De unde știu eu ce nevoie are Creatorul?

Răspuns: Nu contează. Dacă îmi aranjez acțiunile astfel, mă desprind de egoismul meu. Nu există Creator. Am nevoie doar de un astfel de aranjament pentru a ieși din mine și pentru a ajunge la plăcerea absolută și constantă.

Întrebare: Ce trebuie să fac de dragul celorlalți? Trebuie să le dau ceva?

Răspuns: Vei începe să primești înțelegerea a ceea ce le lipsește și vei vedea oportunități de a le împlini prin tine, adică de a le trata în așa fel încât lumina superioară să treacă prin tine și să le împlinească.

Întrebare: Există aici pericolul să ne găsim într-o iluzie?

Răspuns: Nu te poți afla într-o iluzie, deoarece acest lucru este deconectat de egoismul tău. Egoismul nu se poate juca cu tine aici. Acest lucru este foarte real, atât de mult încât durează ani până să ajungem la această stare.

Întrebare: Dar de unde știu ce nevoie au alții? Să zicem, am câțiva prieteni, așa că, în cazul în care ei întreabă, ar trebui să încerc să fac ceva pentru ei?

Răspuns: Au nevoie de același lucru de care ai și tu nevoie. Exact același lucru.

Comentariu: Să presupunem că eu am nevoie să aflu sensul vieții.

Răspunsul meu: Și ei au aceeași nevoie. Sunt împreună cu tine în același grup.

Întrebare: Dacă îi ajut să găsească sensul vieții, să-l afle pe Creator și ei înțeleg asta și dacă eu am grijă de asta, se cheamă că așa le dăruiesc?

Răspuns: Da. Vă ajutați reciproc. Prin urmare, această lucrare comună vă aduce la o singură dorință, la o singură intenție. Deja sunteți considerați conectați unul cu celălalt, atât de mult încât să nu simțiți unde ești tu și unde este celălalt.

Aveți dorințe comune, intenții comune și în ele dezvăluiți intenția pentru Creator din partea întregului grup.

Din KabTv „Fundamentele Cabalei” 14/01/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: