“Italia se întoarce la dreapta, dar este asta bine pentru Europa?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinItalia se întoarce la dreapta, dar este asta bine pentru Europa?

Leader of Brothers of Italy Giorgia Meloni in Rome, Italy September 26, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

„Alianța de dreapta care a câștigat alegerile naționale din Italia va introduce o eră rară de stabilitate politică pentru a aborda o serie de probleme care asediază cea de-a treia economie a zonei euro, a declarat luni unul dintre responsabilii acesteia.” Așa și-a început Reuters săptămâna aceasta raportul despre alegerile generale din Italia, unde Giorgia Meloni liderul partidului Frații Italiei a câștigat cu o marjă substanțială care îi va permite să conducă „cel mai de dreapta guvern al Italiei de după Al Doilea Război Mondial”. Europa și SUA sunt îngrijorate, la fel și evreii, în ciuda sprijinului evident al lui Meloni pentru Israel.

Cred că abordarea lui Meloni nu este extremistă. Aș spune că este destul de așezată, mai ales că este femeie; o femeie lider este de preferat unui lider bărbat.

Acestea fiind spuse, istoria demonstrează că tendința de intensificare a naționalismului are un potențial exploziv. Tendința nu este exclusiv în Italia; se răspândește prin toată Europa, Rusia și poate ajunge în Orientul Mijlociu, cu regimurile sale ortodoxe fanatice.

Consecințele acestui proces pot duce la un alt război mondial. De fapt suntem deja în pragul unuia. În acest moment, nu văd nicio dorință de a atenua izolaționismul în creștere. Dimpotrivă, fiecare țară își intensifică plângerile împotriva zonei euro. Italia, Ungaria, România și alte țări care făceau parte din Uniunea Sovietică sunt încă în dezordine, iar libertatea de exprimare și democrația nu au fost stabilite în mod corespunzător acolo. Prin urmare deocamdată, o Europă fără granițe este nerealistă, iar uniunea se clatină.

În general, întărirea dreptei nu este neapărat rea. Concentrarea mai mult pe unitatea națională poate ajuta la stabilirea ordinii în țări. Cu toate acestea, echilibrul este foarte delicat, iar un regim poate aluneca într-un fascism extrem.

Apropo, fascismul Italiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost în mod inerent extremist, așa că nu sunt sigur că Italia este în pericol de a se afla sub un tiran fascist. Cu toate acestea, nu sunt atât de sigur în privința altor țări, deoarece unele țări din Europa vor îmbrăţişa cu bucurie fascismul în forma sa mai agresivă.

Cu toate acestea nu este prea târziu; putem ieși din vrie dacă Europa este conștientă de pericolele naționalismului extrem și alege unitatea, unitatea sinceră în locul izolaționismului. Nu cred că o astfel de schimbare a mentalității se poate face atât de ușor sau rapid, dar dacă Europa nu începe niciodată, cu siguranță nu o va realiza niciodată, iar dacă nu o va realiza, Uniunea Europeană se va dizolva, eventual foarte violent.

Cât despre evrei, situația este precară. Ca în orice criză, evreii trebuie să fie vizați atunci când lucrurile merg prost. În ciuda abordării favorabile a lui Meloni față de Israel, orice evoluție adversă are un impact negativ asupra evreilor. S-ar putea întâmpla prin fascism, comunism sau socialism, dar contează foarte puțin; când lucrurile merg prost, evreii suferă.

Cu toate acestea, spre deosebire de alte națiuni, evreii își determină propria soartă. Dacă ne unim, nu ne va veni niciun rău. Dacă rămânem divizați așa cum suntem astăzi, răul ne va găsi indiferent de ceea ce facem. Stipulația noastră este foarte clară: dacă ne urâm, lumea ne urăște. Dacă ne îmbrățișăm, lumea ne îmbrățișează. Înțelepții noștri au subliniat acest aspect de-a lungul veacurilor, iar istoria însăși arată că corelația dintre preocuparea noastră unii pentru alții și relația lumii față de noi este de netăgăduit și imuabilă.*

* Pentru mai multe despre acest subiect, citiți cartea mea Alegerea evreiască: Unitate sau Antisemitism și cea mai recentă publicație a mea: Noul Antisemitism: Mutaţe a unei uri de lungă durată .

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed