Iubire altruistă

Întrebare: Nu putem atribui sentimentul iubirii nivelurilor liniștite, vegetative și animate, deoarece acestea nu au libertatea de alegere. Interacțiunea obiectelor la aceste niveluri se datorează genelor, legilor și instinctelor. Putem vorbi despre dragoste numai acolo unde există libertatea de alegere, unde există posibilitatea de a se ridica deasupra naturii egoiste.

Când vorbim despre iubire divină sau absolută, dezinteresată, atunci vorbim despre dragoste pentru proprietatea dăruirii și asta înseamnă că trebuie să fii mereu în această proprietate. Putem spune că a iubi proprietatea dăruirii este iubire?

Răspuns: Da. În același timp, îl tratezi pe celălalt în așa fel încât niciunul dintre efectele sale rele asupra ta nu te împiedică să-l iubești.

Întrebare: Și proprietatea acordării, este în mine sau în el?

Răspuns: Este în tine. Cealaltă persoană nu are nimic de-a face cu asta.

Întrebare: Cum se determină dacă o persoană iubește pur egoist sau dacă este iubire altruistă?

Răspuns: Acest lucru este imposibil de determinat. Pentru a face acest lucru, ar trebui să aflați dacă vă iubește pentru bani sau dacă vă iubește cu altruism. Despre ce este altruist?

Nu există un concept legat de „dragoste” în Cabala. Iubirea este definită ca plăcere. Așa-numita iubire pentru aproapele, pentru Creator sau pentru sine, fie că este vorba de iubire egoistă sau altruistă, este determinată de măsura utilizării propriului egoism pentru sine în contrast cu utilizarea propriului egoism pentru de dragul altuia. Prin urmare, ne îndepărtăm de conceptul de „iubire”.

Chiar și atunci când se spune, „iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”, asta înseamnă că, la fel de egoist ca și tine, trebuie să-i tratezi pe ceilalți exact în același mod. Adică, pe măsură ce vă umpleți, ar trebui să umpleți un altul în aceeași măsură.

Din „Abilități de comunicare” de la KabTV, 23/10/20

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: