Korah – o dorință de a înainta

Tora, Numeri 16:8-16:10: Moise i-a zis lui Korah (Core): Ascultați vă rog fii ai lui Levi, nu este de ajuns că Dumnezeul Israelului v-a deosebit de obștea lui Israel ca să vă tragă lângă El, ca să faceți slujbe la Cortul (Mișcan) Domnului și să stați înaintea obștii slujind pentru ea? El te-a apropiat pe tine și, cu tine pe toți frații tăi, fiii lui Levi și, acum căutați și preoția (Khuna)?

Problema este că noi percepem Tora ca pe o poveste captivantă, în timp ce ea se referă numai la un singur om și ne spune ce se întâmplă în interiorul lui, iar acesta, trebuie să decidă cine sunt în el Moise, Aaron, Korah și restul de oameni.

El trebuie să clarifice care din aceste dorințe și calități se găsesc în om, de ce sunt atât de opuse una față de alta, ce anume se revelează în această opoziție și, în ce fel Korah e mai bun sau mai rău decât Moise.

Tora ne explică faptul că fiecare din noi trebuie să parcurgem aceste faze dacă vrem să revelăm lumea din noi. Să presupun că parcurg o fază în care mă adresez lui Moise din mine: „Pot să conduc și să îndrum poporul mai bine decât tine. Bun, deci suntem de acord. Vino te rog și adu tava cu tămâie încinsă”. Dar de ce ar trebui să-l ascult? Până la urmă, eu spun că înțeleg mișcarea mai bine dar, din anumite motive încă recunosc calitatea de Moise. Asta ridică multe întrebări, fiindcă lumea interioară a omului este într-o harababură completă.

Pe de o parte este ca și cum aș obiecta împotriva lui Moise, iar pe de altă parte din anumite motive, mă predau lui când ascult ceea ce-mi spune.

Dacă adâncim acest lucru, este clar că Tora vorbește numai de împlinirea unei anumite stări și nu despre depășirea completă a nivelului Moise, fiindcă acesta este un nivel absolut de Bina, de conexiune completă cu Creatorul. Din acest motiv desigur, Korah nu are nicio pretenție să-l depășească.

Ideea este că, dacă sunt la nivelul Bina, pot să mă detașez de Malhut și să mă îndepărtez de popor. De aceea, într-un fel, Korah avea dreptate. Văd că toate celelalte dorințe ne-egoiste, care sunt deja corectate, înțeleg de asemenea că nu există aici nicio conexiune între Malhut și Bina. Moise poate de asemenea să fie aici la conducere, ceva în conducerea lui, în această calitate, nu merge cu egoul meu.

Tora ne spune că noi nu avem nicio calitate negativă. Nu este răutate ci, pur și simplu calitatea Korah care aspiră să avanseze cât de mult posibil. Toată Tora este doar despre cum să dai mai mult, cum să dăruiești, să urci, să-ți imaginezi totul în adeziune cu Creatorul și să te grăbești pe această cale.

 

Din KabTv „Secretele Cărții Eterne” 20/05/ 2015

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: