Lecţiile revoluţiei

În articolul „Pacea”, Baal HaSulam analizează „experimentul” rusesc de construire a unei societăţi socialiste în secolul trecut. Această perioadă a provocat un mare număr de victime şi trebuie, încă, să înţelegem cauzele a ceea ce s-a întâmplat. Desigur, evenimentele au fost organizate de sus şi s-au întâmplat ca un soi de discernământ, de „recunoaştere”.

De ce tentativa a eşuat ? Nu putea merge, deoarece iniţiatorii aveau totul, dar nu lucrul cel mai important, conexiunea cu Creatorul. Ei au nesocotit această relaţie, nu puteau să o înţeleagă, să o menţină sau să simtă necesitatea, astfel că aşteptările lor nu au fost satisfăcute.

Astăzi, ştim că este imposibil să se facă fără Lumina care Reformează şi o persoană trebuie să se orienteze corect la influenţa ei. Dar, cum Rusia nu a avut nimic de acest gen, enorma investiţie în educaţie s-a dovedit a fi în zadar. Autorităţile au încercat o varietate de lucruri. Oamenii au suferit o „spălare a creierului”, în diferite moduri: prin presă, radio, televiziune. Frontierele erau închise pentru a proteja ţara, împotrvia influenţelor externe. Spălarea creierului a început la grădiniţă şi a urmat în şcoli, dar nimic nu a funcţionat.

La urma urmei, egoismul oamenilor a rămas la acelaşi nivel, chiar dacă au fost, oarecum, obişnuiţi cu atribute superficiale, externe deoarece obişnuinţa, cum se ştie, devine a doua natură. Da, aveau cântece şi cuvinte frumoase despre unitate şi alte valori, dar nu era suficient pentru o susţinere reală.

În cele din urmă, ţara nu a avut o victorie decisivă în sfera economică, socială sau politică. Multă lume credea că Rusia va deveni un exemplu şi va influenţa pe ceilalţi, dar cei mai mulţi i-au tratat cu ură şi teamă sau cel puţin, cu avesiune.

Pe de altă parte, înainte de Revoluţia din 1917, Rusia a înflorit cu dezvoltarea industrială şi tehnologică şi a vândut produsele în Europa. Cât timp a avut tentaţia pentru satisfacerea dorinţei egoiste, progresele au fost remarcabile. Dacă ar fi continuat, Rusia ar fi depăşit Statele Unite, în ciuda guvernului reacţionar care a împiedicat numeroase reforme progresiste.

Totuşi, revoluţia a schimbat dezvoltarea de la direcţia non-egoistă şi a cerut munca persoanelor pentru binele societăţii, deoarece societatea era din ce în ce mai importantă. Ca urmare, „carburantul” a dispărut şi a început colapsul.

Ce ar putea susţine aceste transformări sociale altruiste ? Ele ar putea fi susţinute doar prin conexiunea cu Creatorul. La urma urmei, fiinţa umană are nevoie de o recompensă pentru munca sa. Şi acest premiu este aderarea la Creator. Merită să lucreze în favoarea sa şi, deşi Lumina care Reformează în proces transformă considerarea egoistă în altceva, totuşi, este întotdeauna o recompensă. Noi încă nu înţelegem la ce schimbare conduce această abordare: o persoană munceşte, aparent, pentru un lucru, dar obţine un altul.

Dar, revoluţionarii ruşi s-au rupt de la sursa de lumină, forţa care animă schimbările, corectează o persoană şi duce la scop. Cu alte cuvinte, s-au închis de la singura forţă care acţionează în creaţie şi, într-o scurtă perioadă de timp, eforturile lor au eşuat. Prin urmare, în loc de o forţă pozitivă de sus care reîncarcă şi uneşte oamenii, autorităţile au recurs la metode negative de influenţă, care au condus oamenii prin intimidări şi suferinţă.

Astăzi, în societatea noastră, ar trebui să luăm în considerare această lecţie şi, cu respect pentru fiecare prieten, nu ar trebui să utilizăm decât forţa superioară şi nici o metodă de constrângere. Nu poţi înlocui ceea ce Lumina Superioară oferă presiunii sociale. Presiunea socială trebuie să fie folosită pentru a aduce o persoană sub influenţa aceste lumini.

Din partea a patra a Cursului zilnic de Cabala, 10.09.2013, „Pacea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed