Literele sunt atitudinea Creatorului față de ființele create

526Întrebare: Unul dintre cele mai interesante capitole din Cartea Zohar este capitolul „Literele lui Rav Hamnuna Saba”. De ce este atât de important?

Răspuns: Acest capitol este despre crearea literelor și despre modul în care oamenii pot descrie revelarea Creatorului faţă de om.

Întrebare: Textul descrie modul în care fiecare literă a venit către Creator și a spus: „Doamne al lumii, este bine pentru Tine să creezi lumea cu mine”. Ce inseamna asta?

Răspuns: Deși fiecare literă este cea mai joasă revelare egoistă în raport cu lumina Creatorului, ea crede că tocmai în această manifestare poate exprima esența interioară a atitudinii Creatorului față de ființele create. Acesta este motivul pentru care face afirmația: „Se cuvine ca lumea să fie creată cu mine”.

Întrebare: Creatorul răspunde: „Ești cuminte și dreaptă, dar nu ești capabilă să creezi lumea cu tine…. Mai mult, tu ești sigiliul morții, deoarece Tav este și ultima literă din cuvântul „Mavet” [moarte]”. De ce laudă Creatorul mai întâi fiecare literă?

Răspuns: Pentru că nu poate exista nimic rău în lume.

Există vreun fenomen sau revelație în creație care nu are dreptul să existe? Nu există așa ceva. Poate exista viață fără una dintre litere? Nu. Poate exista viață fără moarte? Nu; fără ură, fără altceva? Este imposibil. Adică, totul este construit pe combinația potrivită.

De ce lumea nu poate fi creată prin niciuna dintre litere, în afară de litera „Bet”? Pentru că această literă nu are legătură cu nimic și în ea există doar binecuvântare. Iată la ce se reduce dăruirea Creatorului către lume.

Întrebare: Deci, dacă în cele din urmă o persoană face loc Creatorului, totul va avea sens?

Răspuns: Da, bine spus.

KabTV “Fundamentele Cabalei” 1/6/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: