“Lumea Academică: o cetate Anti-Semitică” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Lumea Academică: o cetate Anti-Semitică

Ura împotriva evreilor și a Israelului nu mai este marginală, ci o tendinţă la ordinea zilei în campusurile universitare. În SUA, de exemplu, un grup de studenți evrei de la Harvard au format o coaliție antisionistă care include sprijin pentru BDS, în timp ce o studentă evreică, Adela Cojab, a dat în judecată NYU, afirmând că alma mater nu face suficient pentru a combate antisemitismul. Astfel de medii polarizate predomină astăzi în campusuri, unde incidentele antisemite au crescut dramatic în ultimii ani.

Sentimentele anti-sioniste sunt de asemenea evidente peste ocean. În Germania, 20% dintre academicieni susțin dreptul de a respinge existența statului Israel ca parte a libertății de exprimare în campus, a dezvăluit un studiu recent, comandat de analiştii Uniunii Democrate Creștine.

De ce a devenit mediul academic un astfel de bastion al urii împotriva Israelului?

Libertatea de atac

Potrivit grupurilor de monitorizare, în America, au existat 201 incidente antisemite doar în campusurile universitare și de colegiu American, din 2018, care au implicat hărțuire, vandalism și agresiune fizică. Multe alte cazuri nu sunt raportate din cauza inacțiunii facultăților de a combate discriminarea împotriva studenților evrei, mai ales atunci când prejudecățile și inițiativele anti-israeliene provin de la evreii înșiși – “Vocea evreiască pentru pace” fiind cel mai vocal grup, activ, cu numeroase evenimente în campusurile din toată America.

Președintele Trump a semnat un ordin executiv de combatere a antisemitismului în campusurile care condiționează finanțarea guvernamentală, dacă universitățile reușesc sau nu să respingă prejudecata anti-evreiască. Dar chiar și cei în favoarea inițiativei pun la îndoială dacă aplicarea acestui ordin este realistă, deoarece lupta împotriva atacurilor războinice ar putea contrazice libertatea de exprimare.

Ce a construit Bastionul Urii?

Academia, fortăreața celor învățați și educați, a devenit o casă fertilă în bigotism și discriminare, din diferite motive. În primul rând, deoarece printre studenți vor exista întotdeauna oameni pricepuți în arta retoricii, care își pot formula ideile în mod asertiv pentru a justifica astfel de mișcări precum boicotul, folosind logica, greu de combătut. Acești oameni dogmatici ştiu, de asemenea, cum să propage și să răspândească ura lor pentru a ajunge la mass-media și la audiențe largi. La urma urmei, universitatea este sursa de educație a societății, de unde au apărut liderii și președinții societății. Academia este cunoscută pentru diversitatea și libertarianismul permisiv, o arenă care tolerează expresia a tot ceea ce vine în minte, chiar dacă ar putea răni pe cineva.

În al doilea rând, rădăcinile antisemitismului modern au fost puse în urmă cu zeci de ani și au fost hrănite cu răbdare și viclenie. Raționalizările sale complexe nu au apărut brusc, din aer, pentru a deveni ceea ce sunt astăzi: ura matură și puternică. Antisemitismul este atât de puternic încât este aproape imposibil de contracarat.

Ce pot cumpăra banii

Se bănuiește că elemente musulmane radicale au pătruns și au politizat universitățile, în urmă cu mulți ani, pentru a-și asigura locul de influență cu ajutorul unui sprijin financiar generos, așa cum este cercetat în prezent de Departamentul Educației din SUA. Cel care plătește are permisiunea tacită de a înființa cursuri, programe și departamente, în funcție de opiniile și ideile sale, chiar în detrimentul ștergerii altor puncte de vedere și oameni. Prin angajarea tăcută și constantă a unor operatori subversivi în poziții cheie, devine din ce în ce mai imposibil să se închidă ușa unei infiltrări ulterioare.

Pluralism, nu anarhie

Evreii nu mai pot ignora ceea ce se întâmplă chiar în fața ochilor și să continue cu o atitudine atât de obișnuită, de parcă acesta este un disconfort mic și trecător. Animozitatea nu va dispărea până când oamenii nu vor realiza că libertatea nu trebuie confundată cu anarhia, bigotismul, discriminarea și chiar atacul fizic, pentru a amenința sau a încerca anihilarea. Și evreii – un popor cu o istorie vastă de dezbatere pluralistă dintre înțelepții lor pentru a ajunge la adevăr și înțelepciune – pot și ar trebui să joace un rol crucial în încurajarea înțelegerii adevăratei libertăți pentru societate.

Dialogul ar trebui încurajat cu rezultatul final intenţionat de a crea unitatea și fraternitatea. Cabalistul Rav Yehuda Ashlag a scris în eseul său „Libertatea” despre importanța valorii fundamentale umane a libertății:

„La fel cum fețele oamenilor diferă, la fel și opiniile lor diferă. Prin urmare, societatea este avertizată să păstreze libertatea de exprimare a individului. Fiecare individ ar trebui să-și păstreze integritatea, iar contradicția și opoziția dintre oameni ar trebui să rămână pentru totdeauna, pentru a asigura pentru totdeauna progresul societății libere.”

Dar, aşa cum explică înțelepciunea Cabalei, libertatea poate funcționa numai dacă este însoțită de principiul „iubirea acoperă toate crimele” (Prov. 10:12) ca bază pentru a atinge unitatea și fraternitatea, peste diferențele dintre noi.

O multitudine de idei și gânduri bazate pe interese personale egoiste nu rezultă decât în conflicte și războaie. Pe de altă parte, când ne ridicăm deasupra egoismului uman, acoperindu-l cu iubire, o multitudine de idei și gânduri se dezvoltă și îmbogățesc tot felul de mijloace de comunicare și conexiune.

Poporul evreu, cu îndelungata lui tradiție de discurs pluralist, este situat în mod unic pentru a juca un rol crucial în încurajarea înțelegerii adevăratei libertăți, punând mai întâi în aplicare metoda de conectare deasupra diferențelor și apoi transmitând umanității forța pozitivă care este astfel generată. Aceasta va calma antisemitismul și va deschide calea către un viitor luminous, de înțelegere reciprocă și relații armonioase. Atingerea unei astfel de stări ridicate este rolul suprem al evreilor, adică de a fi „lumină pentru națiuni”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed