Lumea – realitate sau iluzie? Partea 3

O persoană este o reacție la influența naturii

Baal HaSulam, „Esența Înțelepciunii Cabala”: acest nume este atât de tangibil și apropiat de noi, ca și cum ar fi perceput în întregime de simțurile noastre. Chiar și copii mici sunt familiarizați cu cuvântul „electricitate”, la fel de bine pe cât sunt familiarizați cu cuvinte cum ar fi pâine, zahăr și așa mai departe.

Mai mult de atât, dacă iți dorești să iți exerciți un pic uneltele de analiză, am să-ți spun că, așa cum nu este nicio percepție a Creatorului, la fel este imposibil să obții esența oricăreia dintre creaturile Lui, chiar și a obiectelor tangibile pe care le simțim cu mâinile noastre.

Pare că totul ne este clar, dar de fapt nimic nu este clar. Noi putem cumva să lucrăm cu electricitatea deoarece totul din jurul nostru este manifestația acestei forțe. Dar ce este această forță? Nu știm.

Așadar, tot ceea ce știm despre prietenii și rudele noastre în lumea acțiunii din fața noastră, nu sunt nimic mai mult decât „cunoștințe cu acțiuni”. Aceștia sunt determinați și născuți de asocierea întâlnirii lor cu simțurile noastre, care să ne facă o satisfacție completă, deși nu avem nicio percepție a esenței subiectului.

Adevărul este că noi obținem nu esența oricărui fenomen natural, cum ar fi electricitatea, gravitația, magnetismul și așa mai departe, ci mai degrabă doar efectul lor în noi. Ceva mă atrage – „Ah, înseamnă că este o forță a gravitației și o pot măsură”. Totuși, eu nu știu ce este această forță cu adevărat.

Înțelepciunea Cabala spune că într-o asemenea formă noi putem să dobândim Creatorul. Noi Îl dobândim din acțiunile Lui. Așa cum este scris că „Din faptele Tale noi Te vom cunoaște”.

Aceasta este o limitare foarte serioasă pentru noi. Vom obține noi vreodată esența fenomenelor? Niciodată! Chiar și dacă aspirăm spre el.

De fapt, noi, în general, nici măcar nu aspirăm spre el. Avem un fel de mișcări, impulsuri, dar nu suferim din faptul că noi nu avem asta și, prin urmare, nu avem nimic în care să revelam esența fenomenelor naturale. Noi vedem doar efectele lor deoarece noi înșine suntem efectul.

Totuși, este posibil să te ridici deasupra acestei dobândiri absolute? Acolo, departe, dincolo de obținerea întreagă a Creatorului, noi vom începe să contactam punctul din care vine totul. Poate există o oportunitate să ieșim din senzațiile noastre de efecte și să ajungem la esență, la adevăr.

Undeva, adânc în interior, noi vrem asta, deși de unde putem să luăm un asemenea sentiment, o asemenea lipsă? Sentimentul adevărului, rădăcina, baza, sursa a tot ce se întâmplă, este atât de necesar pentru noi?

Sunt foarte multe nuanțe aici, iar eu aș vrea să te gust un pic, să-ți provoc un asemenea entuziasm încât vei vrea să revelezi asta.

Cu alte cuvinte, toate fenomenele corporale pe care le dobândim sunt doar prin reacția organelor noastre de simț la influența lor. Adică noi suntem efectul, reacția unei anumite influențe.

De pe KabTV „Fundamentele Cabalei”, 9/15/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed