Lumina – semnificatia cabalista

каббалист Михаэль Лайтман 118Cuvantul Lumina trezeste in mintea noastra tot felul de asocieri pozitive. Dar in Cabala, Lumina este mai mult decat orice altceva ne-am putea imagina – este, de fapt, o calitate a Creatorului insusi

Si Bore a spus, Sa fie Lumina, si a fost Lumina, Lumina de la capatul tunelului. Esti Lumina vietii mele, Am vazut Lumina. Daca ai tine minte de cate ori auzi zilnic lumina, ai descoperi ca se fac sute de referiri la acest termen, intr-un fel sau altul. Expresii ca in lumina celor aratate, lumineaza-ma, iluminat, luminozitate sunt metafore adesea utilizate pentru a descrie idei despre intelepciune, speranta, bunatate. De obicei spunem o persoana (i)luminata, pentru a descrie pe cineva care este intelept, sau care are abilitatea de a a vedea lumea intr-un fel unic.
Ne bucuram de lumina soarelui si ne planuim vacante in locuri, unde ne putem relaxa si ne putem bucura de lumina/caldura. Suntem atrasi de caldura luminii focului si ne adunam in jurul luminii focurilor de tabara. In calitatea noastra de fiinюe umane , de foarte multe ori vorbim despre lumina in feluri emotionale, aproape senzuale.Este greu de imaginat ca dupa mii de ani de cercetari, oamenii de stiinta nu sunt inca siguri in privinta naturii luminii. Totusi, nimeni nu contrazice faptul ,ca lumina este izvorul vietii pe pamant.
Nu e nici o coincidenta faptul ca, doar prin gandul despre lumina putem produce senzatii asa de puternice. Intelepciunea Cabala ne invata ca exista intr-adevar o Lumina Spirituala care are efect asupra noastra, chiar daca noi nu suntem constienti de prezenюa acesteia. Aceasta Lumina este atributul fortei care ne-a creat – a Creatorului.
Marele cabalist din secol XVI, Isaac Luria (Ari), a scris in cartea sa, Arborele Vietii:
Atentie, inainte ca emanatiile sa fie emise si creaturile create,
Lumina Simpla de Sus a umplut toata existenta.
Si n-a ramas nici un loc liber, ca o atmosfera goala, un vid sau o groapa,
Ci totul a fost acoperit de Lumina Simpla Infinita .
Care e natura Luminii spirituale? Asa cum lumina fizica ne umple in modalitati fizice, facandu-ne sa ne simtim calzi si comfortabil, tot asa, Lumina spirituala ne satisface nevoile spirituale, nevoile sufletului. cabalistii ne explica faptul ca in timp ce ne traim viata in aceasta lume, putem sa ne umplem sufletele cu Lumina spirituala si astfel, sa traim experienta bucuriei infinite si a implinirii.
Pe masura ce sufletul este cuprins de Lumina, persoana incepe sa simta imparatia interioara numita Lumea de Sus si sa perceapa fenomene, dincolo de ceea ce noi cunoastem din lumea fizica.
Cum anume difera aceasta Lume de Sus de senzatiile noastre obisnuite? In aceasta lume, toate perceptiile noastre se dezvolta in mod firesc, cu ajutorul celor cinci simturi. Si totusi, suntem afectati in mod evident de multe forte ale naturii care sunt invizibile pentru noi. Oxigenul pe care il respiram, de exemplu, este invizibil, dar fara el nu am putea supravietui in lumea fizica. In acelasi fel, Lumea de Sus este o zona a realitatii care este imperceptibila pentru cele cinci simturi ale noastre, dar putem incepe sa o simtim pe masura ce sufletele noastre sunt umplute de Lumina spirituala.
Dr. Jeffrey Satinover, unul dintre oamenii de stiinta care a facut filmul, What the Bleep Do We Know!?, explica aceasta din perspectiva fizicii cuantice: Teoria cuantica arata ca exista ceva ce functioneaza dincolo de simplul mecanism, in afara lumii fizice.
Tocmai de aceea cabala mai poarta denumirea de Intelepciunea celor ascunse – deoarece dezvaluie acea parte a realitatii, care este ascunsa pentru cele cinci simturi ale noastre. Este o metoda care ne permite noua sa ne umplem sufletele cu Lumina, si sa simtim simultan atat Lumea de Sus cat si lumea noastra.

One Comment

  1. va multumesc pt toata munca voastra,pt faptul ca ati facut cabala cunoscuta si accesibila oricui doreste sa o cunoasca.am descoperit cabala in urma cu doua luni si de atunci studiez in fiecare zi.este cel mai important lucru din viata mea,ceea ce am cautat dintotdeauna,ceva ce-mi lipsea iar acum imi umple sufletul.va iubesc

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: