“Mass-media prosperă într-o societate din ce în ce mai egoistă” (Medium)

Medium a publicat articolul meu “Media Thriving on Increasingly Egoistic Society.”

Fă un pas înapoi pentru un moment și privește societatea umană din întreaga lume ca un corp uman. Și ce ai vedea? Ai vedea sistemul imunitar funcționând cu greu, iar organele care ar trebui să formeze un corp unificat și sănătos, dezintegrându-se.

Problemele la scară personală, socială și globală sunt în creștere, de la depresie, stres, singurătate, gol, anxietate, xenofobie, abuz de droguri și sinucidere, până la egalitate de venit, sărăcie, schimbări climatice și dezastre naturale și, în ciuda nenumăratelor eforturi de a face față acestor probleme, există un strat cuprinzător mai profund pentru toate acestea, care are nevoie de atenție.

„Ce este acel strat mai profund? Nu este altul decât ego-ul uman, adică, iubirea de sine și grija de sine, care sunt exagerate în fiecare organ, ceea ce duce la degenerarea întregului organism.”

Ego-ul uman a trecut printr-un ritm recent de creștere, atingând niveluri record: s-a detașat de toate normele acceptate anterior, s-a rupt de lege și ordine și trece cu cruzime peste limitele stabilite.

Cine poate rezista ego-ului atunci când își umflă cu mândrie pieptul? Ce lege o va bloca? Ce factor îl poate descuraja?

Mass-media într-o societate egoistă

Ego-ul are un puternic sprijin: mass-media.

Astăzi, mass-media, în special media socială, se bucură de o influență și putere largă, pe care nu le-a avut niciodată. În orice moment, opinia publică poate fi stimulată într-un fel sau altul. Cu o geantă plină de numerar, puteți cumpăra spații publicitare, postări sponsorizate și alte calupuri media, punând orice doriți în fața oamenilor.

Banii pot cumpăra faimă, iar faima poate copleși totul. Zi de zi, una spală pe cealaltă, până când toate se slăbesc treptat și se predau, iar conștientizarea tuturor organelor – poliția și avocații, educatorii și judecătorii, conducătorii și cetățenii – toate cad în fața presei. Zi după zi, boala organismului crește; grija față de alți oameni scade, ura față de alte persoane devine mai mare, iar cancerul care mănâncă organismul societății umane proliferează spre moartea corpului.

O direcție pozitivă pentru orientarea mass-mediei către viitor

Mass-media din întreaga lume trebuie să fie informativă și obiectivă, nu captivă în mâinile oamenilor și grupurilor cu interese de avere și putere. Ar trebui să-și cunoască limitele. Mass-media are rolul de a ne reuni și de a servi ca instrument, conceput pentru a conecta toate organele dintr-un singur corp sănătos.

Cât de bine ar fi dacă toate părțile diferite ale societății s-ar așeza împreună – stânga și dreapta, religioasă și laică, reprezentativă pentru toate grupurile de interese diferite și pentru cei aflați la marginea societății – și toți să colaboreze pentru un singur scop: beneficiul publicului. Toate deciziile lor ar răspunde la el și numai la el. Fiecare opinie ar avea propriul spațiu, nicio opinie nu ar fi subjugată și nicio voce nu ar fi redusă la tăcere. Aceștia vor sta și discuta într-un forum larg, ar discuta despre poziții cu experții, s-ar cufunda în date, s-ar certa și s-ar contesta până ar ajunge la o decizie comună și un mesaj comun, care ar fi diseminat.

O nouă regulă ar ghida activitatea lor: publicarea de știri și conținut care contribuie la bunăstarea publicului, care încearcă să unească societatea umană. Nimeni nu ar avea dreptul de a decredibiliza o altă opinie, ci doar de a o echilibra cu alte poziții și de a ghida diferitele puncte spre complementaritate reciprocă. Dacă mass-media nu ar ajunge la niciun acord, atunci nu va fi făcut niciun anunț public. Pe de altă parte, numai atunci când informațiile vor aduce beneficiu tuturor, vor fi publicate. Un astfel de pluralism media ar putea începe procesul de vindecare a bolii unei societăți fracturate.

O direcție pozitivă pentru o conducere îndreptată către viitor

Cu toate acestea, nu numai că media ar trebui să acționeze la unison, ci și conducerea. Dacă toate punctele de vedere încearcă să se completeze reciproc, ar deschide o cale de aur. Reprezentanții diferitelor sectoare ale publicului s-ar așeza în jurul unei mese rotunde și și-ar propune să devină un model unificator pentru societatea actuală. O astfel de conducere ar fi considerată o adevărată democrație: stăpânirea poporului, regula majorității, regula reprezentării alese.

Etapa esențială și decisivă ar fi să îi determine pe participanți să se simtă uniți și să creeze sinergie între opiniile diferite. Tocmai atunci când opusele ajung la acceptarea reciprocă, societatea atinge o nouă etapă de dezvoltare. O astfel de conducere este cea de care are nevoie astăzi lumea noastră globală și interconectată.

Introducerea unei reguli corecte și egale poate face ca deciziile pentru toți sa se facă pe baza cunoașterii că întregul corp ar beneficia de ele. Într-o astfel de societate, nu ar fi nevoie de o stea care să se ridice astăzi și să cadă mâine, dar ar fi suficient să existe un cerc cu cât mai multe opinii diverse. Ar fi creierul corpului societății și toți l-ar urma de bunăvoie.

Cu o astfel de conducere, nimănui nu i s-ar cere să renunțe la opinia sa personală. Aceasta ar rămâne și s-ar îmbogăți cu alte idei diverse și chiar opuse. Noua situație, care ar include orice contradicție posibilă, ar da naștere unei noi dezvoltări, oferind tuturor un loc egal în societate. Contribuția unică a tuturor ar fi acolo pentru ca toți să o vadă. Aceasta este minunea creației reciproce.

La fel cum fiecare celulă, organ sau sistem din corpul uman acționează cu înțelepciune pentru a asigura susținerea și sănătatea întregului corp, toate opiniile s-ar țese împreună pentru a beneficia în cele din urmă de ele, întregul corp al societății umane.

Deși pare o fantezie utopică să imaginăm mass-media și conducerea societății care sa lucreze într-o astfel de  unitate, aceasta se datorează doar faptului că nu am implementat încă nicio metodă de conexiune într-un asemenea mod. Metoda care poate face o astfel de conexiune pozitivă se bazează pe metoda pe care Avraam a adus-o în lume, acum aproximativ 3.800 de ani: înțelepciunea Cabalei. Doar un mic efort de a privi această înțelepciune cu o minte proaspătă și va deveni în curând evident că există o metodă capabilă să conecteze în mod pozitiv societatea umană, atât diagnosticarea cauzei fundamentale a tuturor problemelor moderne, cât și oferirea unei metode de rezolvare a ei, aducând astfel o existență armonioasă pentru toți.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: