Michael Laitman, In Quora: „Ce semnifica cele zece porunci date în Biblie?”

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman, In Quora: „Ce semnifica cele zece porunci date în Biblie?

Cele Zece Porunci sunt legile legăturii noastre absolute dintre noi și forța de dăruire pentru a menține aceasta legătura de conexiune.

Tora este data la baza Muntelui Sinai, care este un munte gigantic de ură egoistă („Sinai” provine din cuvântul „Sinah” [„ură”]), după ce poporul Israel (adică, oameni cu o dorință comună „Yashar Kel” [„direct către Creator”]) acceptă condiția garanției reciproce – să fie uniti adică ca un singur om cu o singură inimă”. Cu alte cuvinte, ajungem la un stadiu al dezvoltării noastre în care descoperim un munte de ego, diviziune și ură deasupra noastră și putem urca acest munte, doar cu un punct în inimă, adică prin unirea dorinței noastre comune de ascensiune spirituală deasupra la toate celelalte dorințe egoiste. Acest punct se numește „Moise” (din cuvântul „Moshech” [„trăgând”]), deoarece ne scoate din ego-ul nostru.

Muntele Sinai este enorm, chiar mai mare decât Turnul Babel. Stând la poalele Muntelui Sinai înseamnă că suntem de acord să unim toate părțile ego-urilor noastre individuale într-un munte mare. Apoi, în loc să ne temem de această mare ură și diviziune dintre noi, ar trebui să o folosim ca un impuls pentru a tânji după unitate, deoarece singurul scop de a ni se da un ego este acela de a-l folosi pentru a ne alimenta unitatea.

Când ne unim deasupra acestui munte de ego și ură, cerem revelarea forței de dăruire prin unificarea noastră. Tendința de a se uni este vasul spiritual, deficiența pentru dragoste reciprocă, dăruire și conexiune, așa cum este scris: „De la iubirea ființelor create, către iubirea Creatorului”. Astfel acceptăm porunca „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” și primim cele Zece Porunci.

Cele Zece Porunci se referă la utilizarea corectă a dorinței de a te bucura. Poruncile explica limitările pe care trebuie să le punem în aplicare in Malchut dacă vrem să stabilim și să menținem o conexiune spirituală. Aceste limitări sunt numite „ecran” („Masach”) și „lumină reflectată” („Ohr Hozer”). Când Malchut acceptă aceste limitări, lasă cele zece Sefirot, care sunt cunoscute și sub numele de Zece Porunci, astfel încât să se îmbrace în ele.

O poruncă (Dover) provine din rădăcina ebraică pentru „rostire” (Dibur), adică se naște în Peh (gura) Partzuf-ului, Peh din Rosh. Aceste acțiuni sunt efectuate în lumea Atzilut.

Primim cele Zece Porunci după ce ne unim „ca un singur om cu o singură inimă”. Altfel nu le putem auzi sau înțelege. Trebuie să fim la nivelul Bina pentru a avea urechea care poate auzi cele zece enunțuri de pe Muntele Sinai. În practică, acest lucru înseamnă că trebuie să ne supunem mai întâi unei perioade de pregătire până când ne putem uni la nivelul „ca un singur om cu o singură inimă” și numai în acel stadiu auzim poruncile. Dacă nu suntem la un asemenea nivel spiritual, înseamnă ca ne lipsesc vasele pentru a înțelege, auzi  și a respecta aceste porunci.

Preluat  din lecția zilnică de cabala cu dr. Cabalist Michael Laitman din 3 iunie 2014. Scris / editat de studenții dr. Cabalist dr. Michael Laitman.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: