“Nimeni nu vrea război, dar ne luptăm mereu” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Nimeni nu vrea război, dar ne luptăm mereu

În urmă cu câteva zile, Norma Livne, gazda emisiunii El Mundo („Lumea”), a dedicat una dintre emisiuni pentru a răspunde la întrebările elevilor mei. Una dintre întrebări a fost despre războiul din Europa. Mai exact, întrebarea a fost de ce dacă nimeni nu vrea război, luptăm mereu unul împotriva celuilalt?

Într-adevăr, oamenii nu pot trăi fără război. În orice moment, există un conflict activ undeva pe planetă.

Dacă te gândești bine, nu are sens. Dacă îi întrebi pe oameni dacă cred că violența poate rezolva diferențele, vor fi de acord că nu poate. Dacă acesta este cazul, atunci și eu aș vrea să întreb, de ce ne certăm? Este pentru a arăta cine are dreptate? Dar dacă acesta este motivul, înseamnă că cel mai puternic este și cel potrivit pentru că a câștigat războiul. Acesta este clar răspunsul greșit.

De fapt, nu este doar greșit, este deplorabil și imoral. Cum poate cineva să creadă că dacă ești agresiv și ți-ai zdrobit oponentul, atunci ai dreptate? Aceasta nu este dreptate; este intimidare. Nici măcar nu suntem animale; suntem mai rai decât animalele!

Totuși, aceasta este natura umană. Așa ne comportăm din zorii timpurilor și asta nu se va schimba până când nu vom schimba natura umană. Când decidem că ne-am săturat de egoismul nostru și dorim să încercăm un alt mod de a trăi pe această planetă, ne vom putea gândi la moduri mai agreabile de a trăi.

Când decidem să renunțăm la egoismul nostru, vom descoperi că contrariile nu se anulează, ci se completează. Opuşii nu amenință existența celuilalt, ei o asigură și o susțin.

Opusele complementare există nu numai în natură, ci și la oameni. Așa cum primăvara nu are sens fără toamnă, capitalismul nu are sens fără socialism. Același lucru este valabil și pentru liberalism și provincialism și globalism și izolaționism. Fiecare concept este lipsit de sens fără omologul său, ceea ce ajută la definirea și clarificarea acestuia.

Cu toate acestea, adevărul nu se află la niciuna dintre părți. Adevărul constă în unitate și cooperare. Adevărul este ceea ce permite viața. Inima și plămânii de exemplu, îndeplinesc funcții foarte diferite, aproape contradictorii. Plămânii saturează sângele cu oxigen, iar inima difuzează sângele în tot corpul și distribuie sângele către organe. În ceea ce privește saturația în oxigen, şi distribuţia lui, acestea sunt funcţii contradictorii. Cu toate acestea, doar atunci când atât inima, cât și plămânii funcționează corect, putem avea un corp sănătos. „Adevărul” dacă vreți, nu este nici că sângele trebuie să fie plin de oxigen, nici că trebuie să fie lipsit de acesta. Adevărul este că atunci când inima și plămânii funcționează corect, există echilibru, sănătate și vitalitate.

Prin urmare, adevărul este echilibrul, nu subjugarea. Dacă menținem un echilibru în care toate părțile societății contribuie cu cotele lor respective și unice la societate, vom avea o societate echilibrată și sănătoasă, ai cărei membri sunt în siguranță și mulțumiți. Dacă încercăm să eliminăm oricare dintre organele societății, vom condamna întreaga societate la instabilitate, nemulțumire și dezintegrare finală.

Norma Livne, gazda emisiunii El Mundo („Lumea”) și Michael Laitman

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed