„Nu vom uita nici Holocaustul, nici de ce suntem aici” (The Times of Israel)

Holocaustul a fost discutat prea mult. Aceasta este o convingere îngrozitoare și îngrijorătoare exprimată de o treime din americani, potrivit unui nou studiu lansat de o organizație evreiască, înaintea Zilei de Reamintire a Holocaustului de luna viitoare. Minimizarea impactului unei astfel de atrocități nu este atribuită numai maselor, ci și unor lideri precum președintele brazilian Jair Bolsonaro, care a spus recent despre acest subiect: „Putem ierta, dar nu putem uita”. Dincolo de titluri, situația actuală ne amintește că, dacă vrem să evităm repetarea istoriei, nu trebuie să uităm rolul nostru: să ne unim și să răspândim acest exemplu de unitate către restul lumii.

Crește lipsa de conștientizare cu privire la uciderea a șase milioane de evrei, sub cel de-al treilea Reich. Șaizeci și șase la sută din generaţia mileniarilor americani nu au nicio idee despre ceea ce a reprezentat și reprezintă Auschwitz, pe baza acestui raport. Omenirea are o memorie pe termen scurt. În consecință, antisemitismul continuă să reapară, mutându-se în mod constant în Europa și America, de la dreapta și de la stânga. Se manifestă nu numai prin discursuri de ură, ci și ca atacuri fizice, swastici desenate pe case evreiești și vandalism în cimitire și magazine evreiești. Violența împotriva evreilor se află la cote înalte în orașe importante precum New York, Berlin și Paris. Este doar o chestiune de timp înainte ca următorul incident dureros să izbucnească.

Potrivit Cabalei, antisemitismul este o lege a naturii. Când noi, evreii, suntem separați și îndepărtați unul de altul, creăm o forță negativă în lume, care se transformă în exprimări și acțiuni antisemite. Pe de altă parte, atunci când ne unim deasupra conflictelor și diferențelor de opinie, se răspândește în lume o forță pozitivă, care poate face minuni.

Prin urmare, ura irațională, care devine din ce în ce mai puternică astăzi, ne reamintește într-o manieră dură că avem un rol pe care nu-l putem ignora: să ne unim și să răspândim acest exemplu de unitate, către restul lumii. Chiar dacă am fi bucuroși să evităm această sarcină, este imposibil. Este destinul nostru; am fost aleși pentru a lumina unitatea dintre națiuni, prin unitatea noastră ca popor. Așa cum este scris: „Dacă o persoană ia un mănunchi de stuf, nu poate rupe toate tulpinele. Dar, luate una câte una, chiar și un copil le va rupe. Astfel, Israel nu va fi salvat până când nu devine un singur mănunchi” (Midrash Tanhuma, Nitzavim, Capitolul 1).

Prin urmare, nu este o coincidență faptul că am prosperat, împotriva tuturor încercărilor să îndeplinim un anume rol. Suntem o națiune care poartă în sine idealul iubirii pentru toți oamenii din lume. Am devenit o națiune bazată pe legea „Iubiți pe vecinul vostru ca pe voi înșivă” și numai revenirea la realizarea acestui principiu poate eradica bigotismul și ura față de noi. După cum scria Rav Yehuda Ashlag (Baal HaSulam), „națiunea israeliană trebuia să fie o „tranziție”… să treacă puterea lor către celelalte națiuni” („Dragostea pentru Creator și Iubirea pentru ființele create”). Ajungând la unitate și transmiterea acesteia către omenire este ceea ce se așteaptă și solicită de la noi liderii lumii și oamenii de pretutindeni. Nu vom uita!

“We Shall Not Forget The Holocaust, Nor Why We Are Here” (The Times Of Israel)

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: