O liniște specială în timpul Zilei Ispășirii

Întrebare: Ziua Ispășirii (Iom Kipur) este cea mai importantă zi din Israel, se așează o liniște completă: magazinele sunt închise, mass media și orice formă de transport sunt oprite. Nu există un astfel de exemplu nicăieri în lume.

Referitor la această zi este consens în poporul Israel: conform sondajului făcut anul trecut, în jur de 60% din israelieni postesc de Iom Kipur.

În această zi este o atmosferă foarte specială. De ce este această sărbătoare tratată în Israel cu atât de mare respect? De ce onorează israelienii în această zi liniștea și posibilitatea de a se gândi bine și de a analiza sufletul? Cum folosim această zi cu un înțeles mai profund, astfel ca ea să influențeze întregul an care vine?

Răspuns: Iom Kipur este o zi specială nu fiindcă este o vreme specială sau că sunt activate forțe speciale pe care oamenii oricum nu le simt. Noi oamenii, cu atitudinea noastră specială față de această zi o facem atât de specială. Nu coboară la noi de sus în acest fel.

Dacă acest calendar nu ar indica ziua în care este păzit Iom Kipur, noi nu am simți-o. Dar când noi toți ținem această zi cu o stimă așa de mare, ea devine specială.

Odată, s-a întâmplat să fiu în Manhattan de Roș HaȘana. Altădată, eram de Purim în Cehia și, chiar în cartierele evreiești, nu am simțit starea sufletească specifică sărbătorii, așa cum se simte pe străzile Israelului.

Ziua Ispășirii (Iom Kipur) este un timp de calcul spiritual interior, de reflectare, este o atitudine specială. Omul simte că ea are de-a face cu sufletul său. Fiecare încearcă în această zi să fie un pic mai bun, mai blând, mai calm, după posibilitățile și educația lui.

Chiar și aceia care nu o sărbătoresc, o consideră totuși o zi specială. Iom Kipur aparține fiecăruia dintre noi și ne forțează să ne facem calcule individuale, prin analizarea sufletului nostru. Dar omul nu poate face asta singur – numai împreună. Nu pot să mă judec singur raportat la Forța Superioară, Creatorul.

Iom Kipur este ziua judecății de sine urmată de pocăință, după începerea noului an. În timpul noului an ne decidem să ne împlinim potențialul în viață și să ne dăm seama cum să ajungem în acest an mai aproape de scop. Omul înțelege că există o Forță Superioară care controlează absolut totul, o Forță Generală a Naturii care are un scop și un program precis.

De aceea ne-a creat această Forță și ne-a dezvoltat până acum. Suntem într-o rețea de legi ale Naturii care ne leagă și, ne leagă din toate părțile. Nu am reușit să înțelegem în ce măsură suntem controlați de Sus, ca niște copii mici care nici nu bănuiesc măcar că există companii care produc absolut tot ce le este necesar. Un copil nu este familiarizat cu această lume, el știe doar că are o nevoie și, țipă, iar mami vine face totul pentru el. Asta e tot ce știe el să facă.

La fel și noi, știm doar foarte puțin despre lumea din jurul nostru de pe acest pământ și gata. Nici măcar nu bănuim că există un sistem mare de forțe care ne pregătește, are grijă de noi și ne conduce de fapt către o anumită stare anticipată.

Toate acestea ne sunt ascunse. Dar, Știința Cabalei ne explică și acest proces și Forța Superioară care îl controlează. Trebuie să revelăm noi înșine această Forță Superioară și să o scoatem din ascundere pentru a ne extinde lumea noastră.

Trebuie să desființăm granițele capsulei interioare în care existăm și să vedem toate lumile la un loc, după cum e scris „vei vedea lumea ta în timpul acestei vieți”. De fapt, acesta este scopul nostru și realizarea noastră ca ființe umane în această lume.

Trebuie să revelăm întreaga lume eternă și perfectă în care există Grădina Raiului, în locul acestei lumi mici, tranzitorii, nesemnificativă și plină de suferință. Și vom revela existența acelui Rai datorită deschiderii noastre către o mare lume externă.

Știința Cabalei ne învață că omul are nevoie să se ridice peste natura lui egoistă și să se conecteze cu alți oameni prin înlăturarea granițelor dintre noi. În acest fel putem înlătura granițele dintre lumea noastră și Lumea Superioară, externă și eternă.

Totul depinde de anularea de sine și de întoarcerea către ceilalți. Dacă încep să-i tratez pe ceilalți ca pe mine însumi, voi elimina toate limitele și voi începe să văd dincolo de granițele cercului meu vizual obișnuit. Nu este ușor și trebuie să învățăm asta, dar cabaliștii au obținut această stare în generațiile anterioare și au ieșit în lumea externă.

Cabala spune că noi trebuie să îndeplinim acest scop.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: