Obstacole clare ..

Baal HaSulam, Shamati, articol 33, „Loturi de Yom Kippurimand cu Haman„: „Acest lucru este pentru că fără contradicţii, adică coborâri, nu ar putea fi un loc pentru Lumina Superioară de a fi acolo, căci nu există nici o lumina fără un Kli (vas).”

Lumina Superioară este de fapt percepută prin prisma obstacolelor, a micilor gropi. Dacă un perete este neted, atunci nu ne putem agaţa de el, dar în cazul în care există găuri, crăpături şi gropi, atunci este posibil să-l urcăm.

Astfel, Lumina Superioară poate creşte numai în conformitate cu găurile noastre, iar în cazul în care dorinţa este prea bună, prea netedă, atunci nu are nimic de care să ne agăţăm. Acesta este motivul pentru care schimbările sunt atât de esenţiale în dorinţa unei persoane, atât în mărimea cât şi în caracterul dorinţei; altfel că el se va simţi dezamăgit şi rănit, dar nu va fugi. În schimb, el va rămâne şi  va cere măreţia scopului şi simte că Dinim (judecăţile) sunt revelate în partea de sus a măreţiei scopului.

Scopul trebuie să fie clarificat cât mai mult şi cât mai clar posibil. Întrebarea este spre ce tânjeşte omul? Măreţia vasului sau măreţia Luminii? Cel mai dificil lucru pentru noi este să ne gândim la cum să îi facem plăcere Creatorului. Este dificil pentru că atunci simţim întunericul complet, suntem detaşaţi de El şi nu-L simţim.

Acestea sunt Dinim (judecăţi) foarte puternice care  au menirea de a descoperi Creatorul şi sunt revelate că detaşare totală. Nu în sentimentele noastre sau în mintea noastră faptul ne putem lega noi înşine cu dorinţa de a încânta Creatorului. Este mai uşor să ne legăm cu întreaga omenire, deoarece putem înţelege şi simţi tot ceea ce se referă la vas şi nu la Lumină.

Aici descopăr o cerere reală: „Unde este El şi cum Îl pot imagina?” Apoi vasul începe să ia  formă în întuneric, ajunge la  HaVaYaH completă şi primeşte umplerea. Că urmare, o persoană începe să înţeleagă oarecum ideea de Creator, pentru a se atribui el însuşi la El şi poate chiar să se gândească, cum să îi facă Lui plăcere.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala 5/30/14Shamati nr. 33

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: