Pocăinţa dinainte de Roş HaŞana

Pentru a cere iertare, trebuie să ştim ce înseamnă a iubi oameni ca pe tine însuşi şi ce înseamnă când îţi pui aceste întrebări. „Ce nu am făcut în numele acestei iubiri?. Dacă este necesar să simt că îi iubesc pe alţii, care este principala Miţva (poruncă) a Torei, simt sau nu simt asta?” Mulţi oameni cred că este suficient să începlinească Miţva fizic.

Cabaliştii ne sfătuiesc să ne unim în grupuri de 10, pentru ca împreună să putem verifica dacă îi tratăm cu adevărat pe ceilalţi mai bine. Încearcă toată lumea să se distanţeze de ego şi să se conecteze cu alţii, să devină integrat cu dorinţele lor şi să simtă iubirea dintre noi? Dacă înţelegem că nu există nimic din toate acestea, simţim că noi suntem de vină şi cerem iertare. Iertare pentru că nu am îndeplinit principala condiţie, „iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”.

Astăzi, această condiţie a devenit imperativă pentru întreaga lume, pentru a putea ieşi din criza globală. Dar poporul Israel trebuie să fie primul care realizează asta, iar noi nu o facem. Deci cerem puterea care să ne ajute să obţinem această iubire. Vedem în mod clar că nu suntem pregătiţi să îndeplinim această condiţie, dar putem cere ajutor. Şi stabilim Selichot (iertare) cerând puterea de a îndeplini principala Miţva şi a aduce oamenii împreună, mai aproape. Şi prin această apropiere ne apropiem şi de forţa superioară, Creatorul.

Omul nu poate realiza asta singur, deci lucrăm în grup, unde putem verifica dacă am obţinut sau nu dăruirea reciprocă şi conexiunea. Dacă nu, trebuie să puterea care să ne ajute să ne conectăm şi să realizăm unitatea. Această cerere comună se numeşte rugăciune şi este desprinsă din conexiunea noastră, din centrul cercului, ca un stâlp care se ridică în sus. Când examinăm unitatea noastră, atingem Selichot.

De aici vedem că fără a studia înţelepciunea Cabala este imposibil să descoperi ce să ceri, câtre ce să fii atras, scopul Creaţiei şi cum este conectată Tora la Miţva de iubirea pentru alţii şi iubire pentru Creator, prin întreaga ordine a corectării. Înţelepciunea Cabala ne învaţă cum să realizăm noi înşine asta, conform cu ceea ce este scris în Tora. Singura Miţva este de a ne ridica deasupra, care este corectarea individuală a ego-ului. Dorinţa egoistă este compusă din 613 părţi, fiecare dintre acestea trebuie să fie corectată, începând cu cea mai uşoară şi mergând către cele mai dificile. În acest fel, trebuie să realizăm 613 conexiune, care sunt numite 613 (Taryag) Miţva.

Atunci când ne ajutăm unul pe altul, în cele din urmă obţinem mântuirea, adică descoperim puterea superioară, Creatorul, în conexiunea noastră reciprocă, corectă, a dăruirii şi iubirii. Şi aceasta este iertarea dinainte de Roş HaŞana. Cu siguranţă, este imposibil să începi anul nou, un nou început, următorul nivel, către care trebuie să accedem mulţumită corectării noastre, fără să clarificăm tot prin ce am trecut. Iar asta este esenţa pocăinţei, a cere cu putere Lumina care Reformează pentru a ne corecta şi a face posibil ca noi să obţinem o şi mai puternică uniune.

Din emisiunea de pe Kab. TV „Selichot” din 17.08.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: