Pocăință fericită (Teshuva)

962.3Pocăința (Teshuva) este conținutul principal al Zilei Ispăşirii  (Yom Kippur)), deoarece acesta este principalul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a ne întoarce la locul, la starea, în care am existat înainte de păcatul lui Adam. Acesta este scopul și ţelul nostru, datoria noastră de a ne întoarce exact în locul în care am fost și de unde am căzut.

Eram cu toții în adeziune cu Creatorul, în interiorul Lui ca un embrion în pântecele mamei. Apoi am căzut din această etapă de adeziune, în egoismul nostru, iar acum trebuie să ne întoarcem de la un pol la altul.

La urma urmei, acum toată lumea se gândește doar la sine și nu se poate gândi la altcineva decât dacă este profitabil pentru el. Cu toate acestea, nu suntem capabili să avem grijă de ceilalți în mod altruist, pur și simplu să ne iubim și să ne ajutăm unii pe alții dându-ne pe noi celorlalți.

Pentru a ne întoarce la starea în care ne aflam, trebuie să ne schimbăm natura egoistă, pe care am primit-o ca urmare a spulberării și separării, ca urmare a căderii de pe acel loc înalt.

Rabash scrie: „Pocăința se referă la Adam HaRishon înainte ca păcatul să fie îmbrăţişat, iar el a fost îndepărtat din cauza păcatului. Prin urmare, fiecare, pentru că este o parte din sufletul lui Adam HaRishon, trebuie să se apropie încă o dată de spiritualitate”, adică să se întoarcă la rădăcina lui, la starea în care se afla înainte de păcat.

Aceasta este o stare extrem de înaltă în care ne aflăm în interiorul Creatorului și ne lipim de El ca un embrion în interiorul mamei. Este imposibil chiar şi să ne imaginăm o astfel de stare exaltată, dar trebuie să ajungem la ea și cu siguranță o vom face. De aceea suntem atât de fericiți să fim într-un grup care învață și tânjește să implementeze această revenire și suntem ferm încrezători că o vom atinge în curând.

Înainte de toate, trebuie să studiem ce gânduri și sentimente există astăzi în noi, iar apoi vom învăța cum să ne corectăm inima și mintea pentru a ne apropia de starea în care eram înainte de a păcătui, înainte de a cădea și de a ne îndepărta de Creator. Cum s-a întâmplat că am căzut din spiritualitate de parcă ar fi fost un avort spontan și mama a pierdut copilul? Același lucru ni s-a întâmplat și când am căzut și ne-am îndepărtat de Creator. Dar astăzi avem o oportunitate fericită de a ne întoarce înapoi la El!

Din Lecţia zilnică de Cabala 10/4/22, “Yom Kippur—Ziua ispăşirii”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed