Politeismul – un instinct uman natural

Întrebare:  Toți cetățenii din Babilonul antic s-au închinat multor zei. Ce înseamnă politeism?

Răspuns:  Politeismul este o evoluție naturală a omului. Putem vedea că și astăzi astfel de credințe sunt păstrate în lume, în special în Orient.

Iudaismul, creștinismul și islamismul au provenit de la Avraam. Toate celelalte credințe se bazează pe politeism, adică pe existența unei mulțimi de zei, o multitudine de presupuse forțe de tot felul ale naturii, fiecare având o influență specială asupra naturii și destinului omului.

Întrebare:  Putem spune că fiecare dintre noi este și un idolatru? Adică, dacă o persoană nu descoperă o singură forță din spatele întregii materii, atunci este un idolatru?

Răspuns:  Nu cred că diversificăm aceste forțe într-o asemenea măsură. Până la urmă, idolatrii nu erau oameni proști; mai degrabă, au văzut doar că depindeau foarte mult de diverse proprietăți ale naturii, dar nu le puteau lega între ele. Nici noi nu putem.

Se credea că zeul ploii, zeul soarelui, zeul nopții, zeul zilei etc., erau toate forțele mari ale naturii de care un om este complet dependent și cărora trebuie să li se închine, pentru a menține relații bune cu ei. La urma urmei, alături de faptul că omul a îndumnezeit natura, și-a simțit dependența de ea.

Observaţie:  Oamenii credeau că există anumite forțe care pot fi potolite și că ar putea fi cel mai bine potolite de diferiți preoți care știu exact cum să facă acest lucru.

Comentariul meu:  Da. Imaginează-ți un țăran fără educație, ignorant. El ar prefera să dea un sac de cereale și să fie sigur că nu va mai avea probleme nici cu recolta, nici cu seceta, nici cu râurile inundate.

Din KabTV -„Sistemul de analiză a dezvoltării poporului Israel” 24/06/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed