Prin Marea Egoismului

115.06Întrebare: Filosofia justifică egoismul. Nu este o coincidență faptul că unul dintre teoreticienii paradigmei moderne postmoderne, José Ortega y Gasset, a spus: „Sunt eu și circumstanțele mele”. Nouăzeci și nouă la sută dintre oameni trăiesc acum după această formulă. Ce părere ai despre asta?

Răspuns: Încerc să trăiesc nu în funcție de circumstanțe, ci în funcție de modul în care Cabala o interpretează. Arată că lumea suferă schimbări foarte grave. Vedem asta în fiecare zi.

Dar apare întrebarea: Ce putem schimba? Pe de o parte, circumstanțele ne oferă un cadru în care putem acționa. Pe de altă parte, nu avem dreptul să fim de acord cu ele pentru că altfel natura noastră egoistă ne va conduce în astfel de stări din care s-ar putea să nu ieșim.

Prin urmare, conform înțelepciunii Cabala, trebuie să luptăm în continuare cu natura noastră, adică să o înțelegem, dar să nu fim de acord cu ea și să fim creativi cu privire la egoismul care stă la baza ei.

Cabala arată un mod foarte simplu de a face acest lucru, pe care nu l-am folosit niciodată. Dacă încercăm să ne conectăm corect, conform anumitor legi, vom ajunge la punctul în care vectorii noștri individuali se vor uni și vor deveni un vector comun.

În Tora, acest lucru este descris după cum urmează. A existat odată un mare suflet al lui Adam. Dar faptul că ar fi mâncat fructul interzis din arborele cunoașterii binelui și răului, adică a lăsat egoismul în el însuși, el s-a spulberat în părți minuscule – toate gândurile sale, toate dorințele. Firește, nu era o persoană, ci o imagine comună. Și noi suntem copiii lui, așa că suntem numiți „fiii oamenilor”, fiii lui Adam.

Aceasta înseamnă că în fiecare dintre noi există un suflet mic (sufletul înseamnă dorință și intenție). Dar toate sufletele noastre sunt împărțite: egoismul a intrat în această structură imensă, masivă, a rupt-o în bucăți și este între ele, ca marea, ale cărei ape despică pământul și formează un arhipelag. În acest mod suntem separați unul de celălalt.

Dacă ne dorim un viitor diferit pentru noi, unul exaltat, spiritual, atunci trebuie să transformăm această mare de egoism care ne separă unul de celălalt în opusul  acestuia, în conexiune între noi. Apoi vom ajunge la o altă dimensiune, o altă lume, în care intențiile și dorințele noastre egoiste nu ne vor separa, ci, dimpotrivă, ne vor conecta în mod altruist și ne vom aduna din nou într-o singură imagine a unui Om cu literă mare.

La asta trebuie să ajungem. Iar natura noastră ne împinge tocmai pentru că ne dovedește constant că în natura noastră actuală nu vom găsi nici pace, nici odihnă.

KabTV „Împreună despre lucruri importante” 18.07.2018

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: