“Puteam să fiu eu Eva” (The Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Puteam să fiu eu Eva

Germania 2019: “Există peste 12,000 de neo-naziști activi care sunt pregătiți să folosească violența,” scrie într-un raport oficial german. Ne dă fiori acest document care sună exact ca in anii 1930, cand o fetiță evreică a venit pe lume în Budapesta, Ungaria. La vârsta de 13 ani, în primăvara anului 1944, adolescenta Eva Heiman a început să scrie un jurnal personal, la fel ca tinerii de azi, prin canalele oferite de rețelele sociale. Trei luni mai târziu a fost luată de acasă și dusă la moarte, la Auschwitz. Au trecut de atunci 75 de ani și iată că un proiect extraordinar a luat naștere pe Instagram, “Eva Stories,” sau Poveștile Evei, care urmărește trasarea vieții acestei tinere, oferind o privire „modernă” asupra zilelor negre ale Holocaustului. Este o adevărată tragedie faptul că acele zile întunecate se întorc, o dată cu creșterea antisemitismului în America și în întreaga lume, dar acestea sunt semnele prevestite de înaintași, care ne arată că trebuie să ne unim, aceasta fiind singura salvare posibilă a poporului evreu.

În timp ce cultura lumii noastre se reduce la nivelul unui ecran de smartphone, lumea noastră internă trebuie să se dezvolte. Deși unii ar vrea să împingă Holocaustul la marginile memoriei istorice, trebuie totuși să ne străduim sa cercetăm trecutul și viitorul nostru. Ar trebui să cerem răspunsuri pentru a câștiga noi perspective și a arunca o lumină nouă asupra realității.

Dacă Eva ar trăi azi, ea s-ar întreba, „Cum este posibil ca antisemitismul să-și ridice capul oribil în anul 2019, în toate colțurile pământului și în toate limbile, după tot ce s-a întâmplat? Cum se face că evreii sunt încă cel mai persecutat popor de pe glob? De ce erupe aceeași ură arzătoare din mijlocul ungurilor și germanilor, dar și al americanilor și rușilor? Cum este posibil ca mintea sclipitoare a evreilor – capabilă să conducă o navetă pe lună, să creeze o inimă artificială, sau să câștige premii Nobel și Oscar, dar și să construiască platforme pentru rețele sociale – să nu reușească să învingă ura manifestată față de noi de mii de ani încoace?”

În ciuda felului ei grațios de a fi și al zâmbetului inocent, desigur că Eva a trecut prin multe și ar putea spune, „Nu, ura față de noi nu izvorăște din gelozie. Oamenii nu ne urăsc pentru că suntem cei mai deștepți, cei mai de succes și mai inventivi, și nici pentru că sunt convinși că noi controlăm media, băncile și comerțul.”

Eva ar putea medita asupra motivului profund al acestei uri de neînțeles: „Nu cumva antisemitismul este o lege a naturii, un fenomen imposibil de eliminat? Poate că toate aceste lovituri primite de la natură ne imploră să ne oprim și să ne punem întrebări mult mai profunde.”

Desigur că, după toate cele îndurate, ea ar dori să audă ce au de spus cei care ne urăsc, „Evreii sunt de vină pentru toate relele omenirii, căci au grijă doar de ei.”

Apoi s-ar întoarce la surse pentru a învăța de la înțelepții noștri și ar descoperi că există într-adevăr o conexiune strânsă, internă, între Israel și națiunile lumii. Ea s-ar grăbi să înțeleagă ce înseamnă cu exactitate acest lucru: faptul că evreii sunt obligați să paveze calea către unitatea mai presus de toate diferențele. Singura soluție de rezolvare a tuturor relelor din lume, inclusiv a antisemitismului, este atingerea stării de unitate a umanității.

Povestea Evei ar putea deveni și a noastră dacă nu devenim martori avizați cu privire la motivele și modul în care cresc și se dezvoltă în lume ura și bigotismul. Povestea Evei ar trebui să sublinieze pericolele profunde ale antisemitismului dar și faptul că magnitudinea și intensitatea acestui proces pot crește și se pot extinde cu rapiditate. Ura persistă și se întărește zi după zi. Dacă ne unim și devenim exemple de iubire frățească, vom putea lumina omenirea îndrumând-o către unitate și eliminând toate amenințările la adresa noastră. Poate că atunci Eva ar posta pe Instagram cuvintele pe care și-ar fi dorit să le poată scrie în scurta ei viață: „În Israel se află secretul unității lumii.”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed