“Rădăcina haosului politic al Israelului” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Rădăcina haosului politic al Israelului

În ultimii câțiva ani s-a văzut un haos politic în creștere în Israel. Patru alegeri în doar doi ani sunt prea mult pentru orice țară. Dar chiar și după cele patru alegeri nu există un guvern stabil, este rupt din interior, amenințat din exterior, iar sentimentul predominant este că toată lumea nu este de acord cu ceilalți și îi detestă pe toți ceilalți. Există o singură soluție la impas: încetați să impuneți moduri incompatibile de guvernare care sunt bune pentru alte națiuni, dar nu pentru Israel și adaptați sistemul politic care se potrivește naturii oamenilor.

Sistemul politic multipartit al Israelului nu este structura potrivită pentru poporul Israel. Întotdeauna am avut multiple opinii în națiune; este în natura noastră să nu fim de acord și glumim că între fiecare doi evrei veți găsi trei opinii. Cu toate acestea, ADN-ul poporului nostru este să se unească deasupra acestor diviziuni și să folosească tensiunile pe care le creează pentru a forma o conexiune care este mai puternică decât orice care ar putea forma o conexiune.

Acest mod de lucru este motivul din spatele versetului regelui Solomon (Prov. 10:12): „Ura stârnește ceartă și iubirea va acoperi toate crimele”. Această abordare se află și în spatele multor alte texte pe care înțelepții și gânditorii noștri le-au scris de-a lungul istoriei.

În Educație și lume, Martin Buber a scris: „Ni se cere să nu estompăm granițele dintre burse, ci mai degrabă să recunoaștem realitatea comună și împărtășirea testului responsabilității reciproce. Separarea inimilor este o boală care afectează națiunile timpului nostru… nu există nici un remediu pentru acest lucru, cu excepția oamenilor din diferite cercuri de vederi, care au nevoie unii de alții cu o inimă curată pentru a face eforturi împreună pentru a dezvălui baza comună”.

Într-un spirit similar, cartea Likutey Halachot afirmă: „Vitalitatea, susținerea și corectarea întregii creații sunt făcute de oameni cu opinii diferite, care devin incluși împreună în iubire, unitate și pace”. Cartea Sfaturi alese elaborează și mai mult: „Esența păcii este de a conecta două opuse. Prin urmare, nu te alarma dacă vezi o persoană a cărei părere este complet opusă față de a ta și crezi că nu vei putea niciodată să faci pace cu ea. Sau, când vezi doi oameni care sunt complet opuși unul față de celălalt, nu spune că este imposibil să faci pace între ei. Dimpotrivă, esența păcii este încercarea de a face pace între două opuse”.

Cu alte cuvinte, modul corect de lucru pentru oamenii noștri este să aibă mai multe opinii în cadrul aceluiași partid, aceluiași organ de conducere, dar în același timp să înțeleagă că nicio opinie nu este corectă și doar o decizie la care se ajunge atunci când oamenii se unesc după ce diferențele au fost dezvăluite este corectă, deoarece a apărut din punctul de unitate care este deasupra oricărei opinii personale.

Doar dacă Israelul lucrează în acest fel va avea un guvern solid și o națiune care să stea în spatele lui. Mai mult, atunci când Israelul se va guverna în acest fel va avea sprijinul lumii, spre deosebire de situația actuală în care lumea abia se poate abține să nu ne spună să plecăm de pe pământul pe care ni l-au acordat la 29 noiembrie 1947.

Deși poate părea imposibil să găsim unitate deasupra diferențelor dintre noi, trebuie să ne amintim că nu facem asta pentru noi înșine, ci pentru lume. Acesta va fi combustibilul care ne poate da impulsul suficient pentru a îndeplini această sarcină aparent imposibilă.

Înțelepții noștri ne-au învățat că, dacă ne unim între noi, unim lumea. În consecință, Cartea Zohar scrie (Aharei Mot): „‘Ce bine și cât de plăcut este ca frații să stea împreună. Aceștia sunt prietenii, în timp ce stau împreună nedespărțiţi. La început, par oameni în război, care doresc să se omoare între ei. Apoi se întorc să fie în iubire frățească.‎ … Și voi, prietenii care sunteți aici, așa cum ați fost în înţelegere și iubire înainte, nu vă veți despărți de acum înainte… și prin meritul vostru va fi pace în lume”. ‎

Ca un ecou, ​​Raaiah Kook a scris: „Dacă am fost distruși și lumea a fost distrusă împreună cu noi prin ură nefondată, ne vom reconstrui, și lumea va fi reconstruită împreună cu noi prin iubire nefondată”.

Prin urmare, în vremuri de mare dezbinare și antipatie, este de datoria noastră mai mult ca niciodată să ne unim peste diferențele noastre și să dăm un exemplu de unitate. Acesta este singurul remediu pentru incapacitatea noastră de a stabili un guvern solid, o societate solidă și o viață pașnică.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: