“Reflecții asupra anului 2019 și rezoluțiile de Anul Nou” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Reflecţii asupra anului 2019 și rezoluțiile de Anul Nou

Un nou an vine spre noi, iar lumea întâmpină un nou deceniu. 2019 ne-a deschis ochii în mod pozitiv, lăsându-ne o serie de înțelegeri despre viața noastră și viitorul nostru, ca societate umană.

Am învățat cum, practic, fiecare sistem din lume eșuează în a ne face mai fericiţi. De asemenea, am devenit mai maturi și mai aproape în a înțelege că nu putem schimba lumea decât dacă ne schimbăm pe noi, înșine.

Prin urmare, pe măsură ce ne îndreptăm către 2020, cum putem întoarce foaia și să ne îmbunătățim viața, în mod eficient? Cum putem stabili obiective care să merite și să fie realizabile?

Starea lumii noastre

Fără îndoială, una dintre cele mai puternice chemări la trezire, că ceva nu este în regulă cu planeta, au fost perturbările ecologice de proporții catastrofale. Am început să ne dăm seama că, pentru a face față provocărilor de mediu, globale, este insuficient să ardem mai puțini copaci sau să devenim vegani. A devenit mai clar că o astfel de cale eșuează, deoarece lipsește o abordare a cauzei problemelor, care este egoul uman: atitudinea noastră egoistă și exploatatoare față de mediul înconjurător.

Dezinformarea a fost, de asemenea, o altă tendință prevalentă anul acesta. Am văzut cum mass-media influențează viziunea noastră despre lume și nu neapărat în interesul nostru, deoarece este de obicei controlată de părțile interesate, care încearcă să înainteze agende specifice și care duc spre propriul lor beneficiu. Banii pot cumpăra postări în media și în social-media și oricine are suficient de multe, poate manipula opinia publică, în funcție de interesele lor.

Platformele media din ziua de azi nu aduc îmbunătățiri în comunicarea noastră, ci chiar opusul: poziționează oamenii în opoziție unul cu celălalt și provoacă o fricțiune constantă a unuia cu celălalt. În esență, mai degrabă, ele lucrează în detrimentul nostru, decât în beneficiul nostru.

La nivel social, nu facem nicio mișcare pentru a promova educația care îmbogățește conexiunile, una destinată găsirii unui echilibru armonios în rețeaua noastră, din ce în ce mai complexă, de conexiuni pluraliste. În schimb, în loc să arate din ce în ce mai multe modele cu rol pozitiv și exemple de oameni care creează conexiuni prietenoase, într-o perioadă de creștere a diviziunii sociale, oamenii sunt acum mai expuși violenței: la școală, la locul de muncă, în familii și în arte, cultură și mass-media.

Numărul de divorțuri continuă să crească. De asemenea, există un număr în creștere de oameni singuri, până la un punct în care singurătatea a devenit considerată o epidemie.

De asemenea, vedem cum de la un an la altul, copiii devin din ce în ce mai puțin dependenți de părinții lor. Pe de o parte, independența lor din ce în ce mai mare este ceva pozitiv, dar pe de altă parte adaugă presiune economică asupra noii generații care are dificultăți în a-și găsi locul pe piața muncii.

Revoluția AI a început să se arate în modul în care mașinile înlocuiesc rapid oamenii, în multe domenii, făcând să dispară multe profesii din mâinile oamenilor.

Turismul continuă ca o industrie aglomerată, în care întreaga lume este implicată. Cu toate acestea, cred că anul viitor va începe să încetinească din mai multe motive, inclusiv din cauza dificultăților economice și, de asemenea, pentru că dorințele oamenilor se schimbă constant. Ceea ce a fost atractiv și special în trecut devine rutină, iar gustul se estompează și își pierde importanța.

Umanitatea și-a depășit sursele materiale de satisfacție, care oferă plăcere doar de scurtă durată. Este o cursă fără sfârșit de a vâna noi surse de mulțumire, imediat ce cele vechi sunt satisfăcute. În cele din urmă vom reveni la punctul nostru de plecare, ajungând în aceeași stare inițială de nemulțumire, fiind chiar mai nefericiți decât eram înainte.

Rezoluții care să merite și care să aducă împlinire

În starea noastră actuală, simțim mai multe senzații negative, cum sunt golul și singurătatea, deoarece ne-am dat seama că, practic, tot ceea ce noi, ca umanitate, am realizat până astăzi, este fără scop și fără sens, deoarece nu oferă satisfacții de durată. Acesta este motivul pentru care, pe măsură ce societățile evoluează și viața devine tot mai solicitantă, putem anticipa în anul următor niveluri mai mari de depresie și dependență de droguri. Guvernele chiar vor încuraja consumul anumitor substanțe psihoactive, deoarece acestea vor servi scopului menținerii calmului, în mase.

Creșterea nenorocirilor și a problemelor în societatea umană va intensifica întrebarea “de ce nu reușim să obținem o formă de fericire autentică și de durată?”. În acest punct, înțelepciunea Cabalei explică faptul că, odată ce ajungem la un punct mort, în forma noastră actuală de dezvoltare, ne dăm seama că soluția poate fi găsită în noi, înșine, schimbând natura noastră individualistă și egoistă, care ne dăunează nouă și mediului nostru, transformând-o într-o realitate conectată, de cooperare și grijă pentru ceilalți.

Pe scurt, cu cât relaţiile noastre cu ceilalți sunt mai puternice, cu atât suntem mai fericiți.

Prin urmare, cea mai importantă rezoluție pentru Noul An este să investim în singura sursă de satisfacție adevărată, o sursă care poate fi găsită printr-o conexiune umană pozitivă, în unitatea noastră colectivă, în care fiecare persoană este concentrată în exterior, spre construirea conexiunii cu prietenii și pentru beneficiul societății.

Dacă dorința noastră este concentrată în afara noastră, pe dăruirea pentru ceilalți, atunci nu vom mai simți golul permanent. Într-o astfel de stare de conexiune, vom putea duce o viață frumoasă și completă, fără suferință. Această sursă de împlinire este nelimitată și nu este relevantă doar pentru noul an, ci pentru întreaga noastră viață.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed