Rezistența la Înțelepciunea Cabala, Partea 2

Înțelepciunea Cabala și Cabaliștii au trecut printr-o dezvoltare specială de-a lungul istoriei, deoarece dorința de a te bucura are nevoie să crească, ceea ce arată că progresul material este inutil.

Și, de fiecare dată, înțelepciunea Cabala trebuie să se regleze pentru a coincide cu acei oameni în care este revelată, adică oamenii Israelului, grupul fondat de Abraham.

Vedem că înțelepciunea Cabala a fost disponibilă tuturor oamenilor, doar pentru o perioadă limitată de timp, atunci când a fost revelată în interiorul poporului Israel pe timpul lui Moise. Acest lucru a fost însoțit de numeroase certuri, clarificări și războaie între oameni.

Apoi, după intrarea pe tărâmul Israelului – când Moise a părăsit poporul și presiunea lui a dispărut – poporul Israelului a început să coboare din punct de vedere spiritual. În acel timp, a apărut religia și reguli de comportament în lumea materială, care copiau legile spirituale cabaliste în materie. Oamenii au început să creeze „idoli” și „lucruri sfinte” pentru ei înșiși.

Oamenii s-au adâncit din ce în ce mai mult în tradiții materiale și, astfel, înțelepciunea Cabala a dispărut. După distrugerea Celui de-al doilea Templu, când oamenii au căzut din iubirea frățească în ura nefondată, Cabala a intrat în ascundere completă.

Trebuie să înțelegem că nimeni nu ne învață despre iubirea pentru prieteni cu excepția înțelepciunii Cabala. Deși principiul „Iubeste-ți aproapele că pe ține insuti” este principala regulă a Torei, totuși Tora – care este înțelepciunea Cabala și înțelepciunea Luminii – nu mai există în poporul Israel. Oamenii se află în exil de la metoda iubirii și a unității. Înțelegerea a ceea ce este lumina superioară – poporul Israelului și misiunea lor împreună cu dezvoltarea scopului – a dispărut.

Azi, suntem deja la sfârșitul exilului, chiar pe pragul eliberării. În fiecare generație, au fost descoperiți Cabaliști care s-au potrivit pentru acea vreme sau pentru următoarea generație. Trebuie să înțelegem că acțiunile Cabaliștilor și rezistenta împotriva lor este o consecință a dezvoltării.

Forțe crude s-au ridicat împotriva înțelepciunii Cabala. Dar a existat o divizare între oamenii religioși. Pe de o parte erau Hasidiștii, iar pe de altă parte erau oponenții lor Mitnagdim, cât și multe alte ramuri și mișcări. Și Cabaliștii erau împărțiți în cei care erau mai preocupați de linia dreaptă sau de linia stânga, după natura omului.

Înaintea perioadei lui Ari, Cabaliștii au urmat școala lui Ramak. Apoi a fost cunoscută metodă lui Ari. Următorul stadiu important în dezvoltarea Cabalei a început cu Baal HaSulam pentru că este o mare diferență între ceea ce a fost înaintea lui și ceea ce a fost după el. Apoi Rabash (Rav Baruch Ashlag) a dezvoltat mai departe Cabala. Baal HaSulam și Rabash au pregătit metoda Cabala pentru generația noastră.

De fiecare dată metoda Cabala s-a înbunătățit și, în consecință, au apărut și oponenții care s-au răzvrătit împotriva noii metode, „noua Torah” și „noua religie”. În definitiv, oamenii nu înțeleg pe ce se bazează acțiunile Cabaliștilor. Este foarte important să știm ce revendicări sunt ridicate împotriva Cabalei, pentru a înțelege la ce să rezistăm și cum să transformăm aceste presupuse forțe rele în unele bune și utile. Toate acestea ar trebui să ne ajute să înțelegem procesul general prin care Creatorul conduce ființele create spre corectarea completă a dorințelor.

Din prima parte a lectiei zilnice de Cabala 9/24/17, lectie pe subiectul: „Rezistenta la intelepciunea Cabala”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: