Ridicându-ne pentru a putea justifica totul

În Scrisoarea 1 a lui Baal HaSulam există o parabolă despre un rege care a dorit să educe cu dragoste un slujitor pe care vroia să îl promoveze deasupra tuturor miniștrilor lui…

El l-a pus pe acest slujitor de pază la poarta orașului dar a vorbit cu un ministru care era un bun actor să pretindă ca duce o rebeliune împotriva regatului…

Ministrul a făcut ceea ce i-a cerut regele și, cu mare înțelepciune și abilitate, a pretins că luptă împotriva casei regale. Slujitorul și-a riscat viața pentru a-l salva pe rege, luptând plin de devotament împotriva ministrului, până când marea lui iubire pentru rege a fost evidentă tuturor.

Apoi, ministrul și-a dat jos costumul și a fost o mare veselie pentru că slujitorul s-a luptat cu o așa înverșunare iar acum a realizat că a fost doar o ficțiune, nu a fost nimic real… Fiecare element din aceast teribil război a devenit un motiv de mare veselie …

Apoi, pentru a doua oară, regele i-a spus ministrului că trebuie să se deghizeze ca un hoț și ucigaș și să înceapă un război crunt împotriva lui. Regele știa că în cel de a-l doilea război slujitorul își va arăta minunata înțelepciune (Hochma) și că va merita să stea în fruntea tuturor miniștrilor.

Între timp, slujitorul a acumulta înțelepciune (Hochma) din cunoașterea ulterioară și iubire din cunoașterea posterioară, iar astfel a fost ridicat pentru eternitate,

Este adevărat, că toate războaiele din exil sunt o privelişte minunată, şi toată lumea ştie în interior natură lor, că acesta este tot un fel de spirit şi de bucurie care aduce numai bine. Totuși, nu există nicio tactică pentru a ușura greutate unui război și tratamentul la care este supus el însuși.

Nu știm cu adevărat de ce trebuie să trecem prin toate aceste suferințe, probleme, războaie și confuzii iar, pe de altă parte, prin clarificări, succese și eșecuri… La ce sunt bune toate aceste suferințe?

Dar mai târziu, pe acest drum, realizăm, gradual, cum obținem cunoaștere, înțelepciune, putere și înțelegerea sistemului general. Studiem acțiunile pe care le face asupra noastră Creatorul și, ca rezultat Îl obținem și Îl înțelegem,  așa cum este scris: Te vom cunoaște din acțiunile Tale. În măsura în care Îl înțelegem, începem să Îl simțim.

Totuși, nu ne este clar motivul pentru care trebuie să obținem toate acestea printr-o cale așa de dificilă. Iar acum, când încă suntem pe calea corecției, nu vom fi capabili să înțelegem, o vom face doar când ne vom ridica deasupra limitărilor acesteia, la starea de perfecțiune. Atunci vom câștiga mintea și simțurile necesare, mijloacele care ne fac capabil să descoperim și să justificăm această cale.

Din prima parte a Lecției zilnice de Cabala /26/11, “O parabolă despre un Rege”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: