Secretul educării copiilor

Cabala despre Educaţie

Cabala vine în ajutorul rezolvării crizei de astăzi a educației și parentale

Copiii vor dori întotdeauna să fie ca adulții. Deci, dacă vrem ca ei să se comporte diferit, ar trebui să învățăm mai întâi să o facem noi înșine.

Încă din primele zile ale vieții unui copil, încercăm să-i învățăm arta comunicării. Ne dorim ca copiii să „se joace frumos”, așa că le organizăm sărbători și zile de naștere. Ne preocupă cum să le maximizăm timpul liber și cheltuim resurse considerabile pentru jocuri educaționale și manuale de antrenament pentru ei. Ne bucurăm când alți adulți pot aprecia inteligența și bunele maniere ale copiilor noștri. Dar uităm adesea că aproape în fiecare zi, când copiii sunt la școală, trebuie să susțină examenul „pentru supraviețuire” în rândul colegilor lor.

Adulții sunt întotdeauna gata să întâlnească copiii la jumătatea drumului, să-i ierte și să-i compătimească, în timp ce în relațiile lor trebuie să lupte cu „foc și sabie” pentru drepturile lor: să ceară și să cedeze, să atace și să se apere, să se obișnuiască cu ostilitatea semenilor lor față de ei. Și în ciuda a cât de mult efort depunem pentru a crea o oază pentru fericirea și prosperitatea copilului, viața lui reală se petrece în afara casei noastre.

Acolo, în lumea mare, un copil trebuie să învețe imediat să se joace după reguli diferite. El poate vedea că succesul și prosperitatea sunt câștigate cu o minciună, intrigă și forță brută. Dar noi înșine am scris aceste reguli. Fără să ținem cont de asta, obișnuim copiii cu o politică de standarde duble. Fiecare părinte are aproximativ aceleași gânduri: „Sunt gata să fac totul pentru ca copiiilor mei să le meargă bine. Și nu doar să le meargă bine, ci mai bine decât atora.”

Cu această gândire „mai bine decât atora” tăiem încet, dar constant, creanga pe care stăm. La început copiii vor adopta subconștient și apoi conștient regulile jocului. Lumea este împărțită în „noi” și „ei” și dacă „ei” stau în calea intereselor noastre, ei devin imediat un „duşman”, în afara legii „noastre”. Inutil să spunem că putem vedea rezultate dezastruoase ale unei astfel de perspective în viața de zi cu zi.

Există o alternativă? Cabala susține că da, există, și în acest fel, vor fi luate în considerare interesele tuturor. Aceasta înseamnă că indiferent de apartenența la un anumit grup de oameni din motive sociale, naționale, religioase și de altă natură, fiecărei persoane i se garantează respectul pentru interesele sale vitale. Aceasta va deveni nu doar litera de lege, scrisă în constituție, ci și aspirația interioară a majorității oamenilor.

Acest lucru este posibil cu condiția ca toată lumea, fără excepție, să respecte regula „orice urăști, nu-i face prietenului tău”. Pur și simplu respectând această regulă, viața s-ar schimba literalmente, în bine, chiar în fața ochilor noștri.

Iar copiii? Copiii vor dori întotdeauna să fie ca adulții. Dacă noi, adulții, începem să ne comportăm în alt fel, copiii ne vor imita imediat. În grădinițe, școli și pe stradă vor apărea noi jocuri în care copiii vor învăța unii de la alții să trăiască într-o lume a binelui. Prin urmare, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru copiii noștri este să începem cu a ne educa noi înşine.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: