“Secretul pentru a depăşi izolarea datorată Coronavirusului” (Medium)

Jurnalul “Medium” a piblicat noul meu articol “Secretul pentru a depăşi izolarea datorată Coronavirusului

Dacă sunteți ca una din trei persoane din lume aflate în prezent sub ordinul de izolare la domiciliu, întrebarea despre modul în care această situație este semnificativă, devine relevantă

Apariţia pandemiei de COVID-19 împinge umanitatea să realizeze cât de mult depindem unul de celălalt. Ne-a trimis acasă nu numai pentru a opri răspândirea virusului, ci și pentru a ne opri să infectăm în continuare lumea cu interacțiunile noastre dificile și exploatatoare, unde fiecare am căutat să ne construim pe ruina celorlalţi. Relațiile noastre dezechilibrate au un impact negativ asupra celorlalte niveluri ale naturii – mineral, vegetal și animal – iar natura reacționează la influența noastră dăunătoare izbindu-ne cu anumite lovituri pentru a ne încerca si a ne stimula să intrăm în echilibru cu ea.

Cum să găsim forța interioară

Apoi, căminul devine laboratorul pentru remedierea dezechilibrului nostru cu natura, mai întâi practicând relații armonioase cu ceilalți. Este locul în care putem începe să ne gândim cum să devenim mai atenți unul cu celălalt. Dar, pe măsură ce trece timpul, putem deveni cu ușurință nerăbdători. Menținerea unei atitudini pozitive devine mai complicată pe măsură ce ego-ul – dorința de a primi doar în propriul beneficiu – crește , până când nu ne mai putem înțelege unul cu celălalt. Legăturile rupte dintre noi creează rupturi și certuri, discuţii și confruntare.

Înțelepciunea Cabala, cunoscută și ca înțelepciunea conexiunii, explică faptul că astfel de stări sunt oportunități de a ne ridica deasupra acestor conflicte și de a aduce coeziune și înțelegere reciprocă. Așa cum este scris: „Fiecare îl ajută pe celălalt și îi spune fratelui său: „Fii puternic!”(Isaia, 41: 6). Cu alte cuvinte, construind relații adecvate între noi, ajutând, susținând și încurajându-i pe alții, vom dobândi puterea interioară necesară pentru a face binele în lume, începând cu cei mai apropiați de noi.

Iar Cabaliștii sfătuiesc: Arată afecțiune și grijă. Faceți-o cu cel mai mare efort. Fă-o deschis și chiar artificial până când obiceiul devine a doua ta natură. Cum putem, chiar și să auzim un asemenea sfat, nemaivorbind de implementarea lui, dacă se contrazice felul în care simte inima? Vom fi gata să ne supunem atunci când ne vom da seama că nu există altă cale iar alternativa este să ne trăim viața ca prizonieri în propriile case. În schimb, putem accepta această izolare ca o oportunitate de a examina ce ar trebui să corectăm în atitudinile noastre, unul față de celălalt, pentru a trăi o viață mai împlinită.

Copiii vor rămâne copii, adulții nu ar trebui

Ne-am putea întreba de unde vor găsi copiii puterea să-și depășească dorința arzătoare de a acționa contrar dorinței lor naturale. Cum pot copiii, de exemplu, să fie gata să facă concesii pentru a găsi teren comun și înțelegere comună? Asta poate fi obținut atunci când îi creştem prin exemplul nostru. Dacă adulții arată un comportament altruist, neacționând precum copiii încăpățânați, ci dând exemplu de iubire, grijă și dăruire unii altora, atunci copiii vor imita astfel de exemple și vor crește comportându-se în mod similar.

Este destul de complicat, dar părinții ar trebui în mod ideal să îndemne copiii să facă astfel de concesii. Pentru că, dacă reușesc să facă acest lucru, vor intra într-o stare mult mai calmă și mai fericită. Prin urmare, ar trebui să le explicăm (și, de asemenea, nouă înșine): „Crezi că vei câștiga mai mult dacă vei fi încăpățânat?” „Va fi în avantajul cuiva, dacă refuzi să cedezi?” „Vei obține vreun avantaj de durată dacă încerci să-l forțezi pe celălalt să cedeze?”

Probabil că după o secundă vor încuviința cu capul, fiind de acord. Principiul este relativ ușor de înțeles, dar dificil de aplicat. Natura umană, dorința de a primi, rezistă. Ce putem face apoi să ne ajute să ne depășim natura? Răspunsul: Organizează un mediu de susținere, creează o atmosferă care îi va ajuta pe copii (și pe noi înșine) să-şi depășească și să părăsească ego-ul și să cedeze, pentru beneficiul comun.

Atunci când atât tu, cât și copiii voştri v-aţi săturat să auziţi despre astfel de compromisuri, atunci ar trebui să ne explicăm din nou: „Când combatem ego-ul în loc să combatem pe altcineva, triumful va fi mai dulce și mai plăcut.”

Cu toate acestea, nu putem doar să le dăm instrucțiuni găunoase. Trebuie să săpăm mai adânc, ordonând ca natura noastră egoistă să renunțe la sine în schimbul câștigului reciproc. Procedând astfel, dezvoltăm o nouă abordare, de a face compromisuri, construind în noi înșine această caracteristică, pentru un scop mai înalt.

Devenim pregătiţi să cedăm lumii întregi. De ce? Pentru a-i calma și a le aduce aceeași putere a compromisului, puterea de a ne echilibra luptele. Astfel, pe măsură ce îi învățăm pe copiii noștri, ne educăm și pe noi înşine şi procedând astfel ne ridicăm la un nivel mai ridicat, de consideraţie reciprocă și responsabilitate.

Treptat, vom începe să vedem că toți membrii familiei noastre reușesc să își anuleze dorința față de celălalt, cedând în beneficiul întregii familii cu un zâmbet, calm și plăcut. Când vom dobândi această putere de a face concesii, vom putea răspândi această abilitate dintr-o unitate mai mică, către societate în general. Apoi, toată lumea va începe să gândească și să acționeze în beneficiul tuturor, în loc să încerce să-i atragă pe alții pentru beneficiul fiecăruia, individual. Și făcând acest lucru, fiecare va primi ceea ce are nevoie pentru viața lui, la fel ca într-o familie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: