“Sensul a fi evreu” (Times of Israel)

Michael Laitman, în The Times of Israel:Sensul a fi evreu

Am primit un e-mail de la un bărbat care s-a convertit la iudaism într-o sinagogă reformată din Arizona, SUA. Spre consternarea lui a descoperit că convertirea sa nu a fost recunoscută de confesiunile conservatoare și ortodoxe. Drept urmare a început să caute semnificația de a fi evreu și m-a întrebat ce spun înțelepciunea Cabala și Cartea Zohar despre asta.

Pentru început, înțelepciunea Cabala nu are legătură cu corpul unei persoane sau cu acțiunile materiale ale cuiva. Vorbește și se referă doar la dorințele din inima cuiva și cum ne ajută să ne unim unul cu celălalt și cu puterea unității, Creatorul. Drept urmare, înțelepciunea Cabala nu se referă la religia formală a cuiva, ci doar la starea spirituală a cuiva. Cu alte cuvinte, o persoană poate fi evreu și membru al națiunii israeliene la un moment dat şi un gentil (non-evreu) în următorul moment. În același timp, cineva poate fi născut într-o religie complet diferită, totuși poate fi privit ca membru al poporului Israel în sens spiritual. Sper că explicația mea de mai jos va clarifica ce vreau să spun prin aceste afirmații, care știu că vor surprinde pe mulți.

Cuvântul ebraic pentru „evreu” este Yehudi, de la cuvântul yechudi[unic sau unit]. Unitatea este inima și sufletul iudaismului și în special unitatea deasupra diferențelor și diviziunilor. Regele Solomon a spus (Proverbs 10:12): „Ura stârnește ceartă, iar dragostea va acoperi toate crimele”. Cartea Zohar (porțiunea Aharei Mot) descrie relația dintre unirea tocmai mai presus de ură și ceea ce înseamnă aceasta pentru întreaga lume: „‘Ce bine și cât de plăcut este ca și frații să locuiască împreună.” Aceștia sunt prietenii, ‎ întrucât stau împreună nedespărțiţi. La început, par oameni în război, care doresc să se omoare între ei. Apoi se întorc să fie în iubire frățească.‎ … Și voi, prietenii care sunteți aici, așa cum ați fost în iubire și afecţiune înainte, nu vă veți despărți de acum încolo… și prin meritul vostru va fi pace în lume”.

Strămoșii poporului Israel s-au unit atât de profund încât au devenit ca unul, sau așa cum a descris marele comentator RASHI „ca un singur om cu o singură inimă”. Numai odată ce au atins acea unitate profundă, ei au fost proclamați națiune, unindu-se cu puterea de dăruire la care ne referim drept Creator, și unii cu alții. Odată ce au atins acea unitate, li s-a poruncit să conducă lumea către unitate, așa cum a descris-o Profetul Isaiah (42:6-7)„Te voi pune ca… lumină pentru neamuri, ca să deschizi ochii orbi, să scoateţi prizonierii din temniță și pe cei ce locuiesc în întuneric din închisoare.”‎

Într-adevăr, dacă examinăm strămoșii întemeietorilor națiunii israeliene, vom descoperi că cei mai mari dintre ei aveau rădăcini non-evreiești. Au atins măreția pentru că au unit oamenii, nu datorită vreunui privilegiu ancestral. Avraam, întemeietorul neamului nostru nu s-a născut evreu; naţiunea nu a existat înainte de vremea lui. Soția lui Moise, Sefora a condus femeile poporului lui Israel împreună cu sora lui Moise, Miriam după ce au ieșit din Egipt și au trecut Marea Roșie. Rabbi Akiva cel mai mare înțelept după Moise, ai cărui discipoli au scris Cartea Zohar și Mishnah (baza iudaismului), s-a născut din părinți care nu s-au născut evrei.

Un altul dintre cei mai mari discipoli ai rabinului Akiva, rabinul Meir, care este al treilea înțelept cel mai frecvent menționat în Mishnah și a cărui soție Bruriah este citată în Gemara, descinde din împăratul roman Nero. Și ultima în această listă, dar cu siguranță nu în ultimul rând, Ruth moabita, eroina poveștii biblice, a fost străbunica celui mai mare rege al Israelului, regele David și a cărei dinastie au fost regii poporului Israel timp de secole, în cele mai mari vremuri ale Israelului.

Prin urmare vedem de ce înțelepciunea Cabala nu acordă atenție strămoșilor fizici. Dacă o persoană crede că unitatea tuturor oamenilor este valoarea supremă, că orice altceva este secundar ei, și se străduiește să unească toți oamenii „ca un singur om cu o singură inimă” în sens spiritual, acea persoană este considerată un membru al poporului lui Israel.

Din perspectiva spirituală, așa cum o vede înțelepciunea Cabala, a fi evreu nu are nimic de-a face cu culoarea sau crezul cuiva. Singurul „test” este dacă cineva se străduiește pentru unitate sau pentru egocentrism. Atât timp cât cineva alege unitatea, este Israel. Dacă ați urmărit vreodată una dintre lecțiile mele, veți vedea că am studenți din toată lumea și din orice etnie și mediu. Singurul lucru care ne unește pe toți este aspirația noastră de a ne uni mai presus de toate diferențele. Acesta este poporul spiritual al lui Israel.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: