“Shavuot: Israelul luminos şi poporul evreu” (The Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol  “Shavuot: Brightening Israel and the Jewish People

„Israelul este încurcat cu alegerile lor … Ei ar trebui să acționeze împreună”, a declarat președintele Trump în legătură cu incertitudinea politică din această țară, care merge la vot pentru a doua oară în acest an. El are dreptate, dar este doar un simptom al problemei mai largi a societății israeliene, profund fragmentate, căreia îi lipseşte o viziune comună asupra viitorului ei, o stare de diviziune care există și în cadrul evreimii americane, precum și între Israel și diaspora. Momentul Shavuot  și tot ceea ce reprezintă, nu poate fi mai relevant. Sărbătoarea simbolizează primirea ghidului, pentru corectarea spirituală a poporului nostru, primirea Torei sau, cu alte cuvinte, drumul pentru a ieși din necazuri.

Ce ne-a fost dat, de fapt, la Muntele Sinai? Tora nu este o cronică despre evenimentele trecute. Dimpotrivă, ea descrie momentul de concepere, când se hotărăște viitorul nostru, când se cere un răspuns clar din partea nostră, a tuturor: suntem gata să acceptăm ca lege a vieții, garanția reciprocă (Arvut)? Exact acest lucru este Tora – învăţătura despre cum să corectăm relațiile noastre tulburate și, în schimb, să devenim garant pentru fiecare dintre noi, prin a ne iubi vecinii ca pe noi, înșine.

Acesta este tocmai scopul pentru care ne-a fost dată Tora. Cu toate acestea, trebuie să ne reînnoim în mod constant starea de merit pentru primirea Torei, prin depăşirea „muntelui de ură” (Sinah), sunetul furtunii care străbate în noi. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne unim, să ne conectăm  unul cu celălalt, să devenim „ca un om cu o singură inimă” și să ”stăm la poalele muntelui”. Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegem pe deplin faptul că ni se dau instrucțiuni foarte importante și stricte, cu care trebuie să lucrăm, cu toată sârguinţa și în unitate tot mai mare.

Shavuot, ca toate sărbătorile evreiești, poartă o chemare la acțiune. Sărbătoarea este luminoasă. Este plin de alb și lumină, dar chemarea la acțiune este destul de complicat de împlinit. Ne ciocnim unul de altul; oamenii sunt sufocați de indiferență, arși de furie față de cei care au opinii diferite de ale lor. Suntem într-un deșert de relații goale și fără suflet. Dacă am recunoaşte dintr-o dată modul în care egoismul ne rupe în bucăți, dacă am încerca să ne conectăm într-un singur corp unit și ne confruntăm cu divizarea noastră, aparent de netrecut, atunci ne-am da seama în mod clar cât de disperat avem nevoie de ajutor.

Această stare de claritate, cu care ne confruntăm în prezent, este o oportunitate unică pentru unitate. Numai prin creșterea conexiunii noastre vom putea să urcăm tot mai sus pe munte, ridicându-ne deasupra separării noastre. A ne ridica, înseamnă să ne mărim continuu conexiunea, deasupra tuturor problemelor, dificultăților și tulburărilor pe care le întâmpinăm, pentru a ne ajuta să depășim din ce în ce mai mult greutăţile și pentru a crea un vas în care lumina Torei să fie descoperită treptat.

În acest moment de recunoaștere, care coincide cu sărbătoarea Shavuot, avem ocazia să primim ajutor și instrucțiuni, o forță unificatoare care poate mări sănătatea noastră socială și ne permite să trăim fericiți. Acesta este momentul actual al dezvoltării evolutive în care ne aflăm: fie vom crește proactiv și vom începe să folosim Tora conform scopului ei, de dragul unității, deasupra tuturor dezacordurilor, fie loviturile dure ale vieții ne vor forța să creștem.

Tora este, într-adevăr, cel mai puternic instrument, pe care acum, trebuie să învățăm cum să îl folosim. O persoană nu poate folosi acest instrument, singură. Problema este totuși că nu putem încă să lucrăm împreună pentru a îl folosi. Tora ne va oferi siguranță și prosperitate și va da pace lumii, dar mai întâi trebuie să ne obișnuim cu faptul că ea funcționează între noi și nu individual. Egoismul, la urma urmei, este dezvăluit în raport cu alte persoane.

Prin urmare, Tora este menită să conecteze o persoană cu mediul în orice moment și nivel de dezvoltare umană. Ne dezvăluie forța bunătății și dragostei care ne unește. Începem să simțim modul în care trebuie să ne echilibrăm egoismul, înclinația cea rea, ori de câte ori este dezvăluită, cu forța bunătății și apoi să putem ține cele două forțe ca pe niște frâie, prin care putem avansa direct spre unitate și dragoste, permițându-ne să stabilim un fundament solid și luminos pentru viitorul nostru.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed