“Si Domnul vă va împrăştia printre oameni”

Tora, “Deutoronomul” 4:27 – 4:28 Domnul vă va împrăştia prin toate popoarele și veţi rămâne puțini la număr printre toate popoarele la care vă va duce Domnul. Veți sluji acolo altor dumnezei, făcuti de mâini omenești din lemn și piatră, care nu văd și nu aud, care nu mănancă și nu au miros.

Această este starea curentă a poporului Israel. Exilul din Babilon, care a durat 70 de ani, urmat de distrugerea Primului Templu. Patru sute de ani mai târziu Al Doilea Templu a fost distrus și a urmat exilul roman a poporului Israel, care a dus la împrăștierea lui printre popoarele lumii.

Geografic și istoric, ultimul exil a luat sfârșit, dar spiritual încă continuă. Chiar dacă suntem fizic în țara Israel, nu existăm în ea și în dorințele noastre direct către Creator. Dorințele noastre rămân direcționate către aceleași scopuri egoiste care există în toate națiunile lumii. Nu ne-am ridicat la nivelul de aspirație spirituală și prin urmare nu am ieșit din exil.

Este spus “Veti sluji acolo altor dumnezei, făcuti de mâini omenești din lemn și piatră, care nu văd și nu aud, care nu mănâncă și nu au miros”. Acești “Dumnezei” sunt cultura, știința, educația : tot ceea ce preluam de la alte națiuni și care în aceste zile devine scopul nostru și este apreciat în ochii noștri.

Întrebare: Așadar, suntem încă împrăștiați, în ciudă faptului că suntem adunați într-un singur loc ?

Răspuns: Suntem adunați fizic și împrăștiați spiritual. Geografia nu înseamnă nimic. O persoană care trăiește peste hotare poate fi mult mai avansată spiritual decât una care trăiește în Israel.

Din emisiunea de pe Kab TV „Secretele Cărţii Eterne” 02.03.2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed