“Singurul distrugător din lume” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Singurul distrugător din lume

Au trecut mai bine de trei săptămâni de când a început războiul din Ucraina și încă nu se vede niciun armistițiu. Reuters estimează că peste 15.000 de oameni au murit, iar peste trei milioane au fost strămutaţi. Totuși, nu apare un sfârșit la orizont. Devine din ce în ce mai clar că există un singur motiv pentru război și un singur scop pe care uciderea și distrugerea își propun să-l atingă: dominarea ego-ului.

În eseul său clasic de la începutul anilor 1930 „Pacea în lume”, marele gânditor și cabalist Baal HaSulam a scris că omul este guvernat de simțul unicității, sentimentul că numai eu exist în lume. La câțiva ani după ce a scris articolul, întreaga lume a experimentat efectele devastatoare ale acestei percepții.

De atunci, oamenii nu au devenit mai puțin egocentrici, ci de fapt mult mai mult. În 2009, psihologii Jean M. Twenge și Keith Campbell și-au câștigat renume pentru cartea lor perspicace Narcisismul Epidemic: Trăind în epoca îndreptăţirii. În ea, ei nu numai că deplâng „ascensiunea necruțătoare a narcisismului în cultura noastră”, ei subliniază și faptul că „creșterea narcisismului se accelerează”.

Actualul conflict din Ucraina demonstrează că egoismul uman a atins într-adevăr un nivel la care ororile celui de-al Doilea Război Mondial nu mai sunt un factor de descurajare. Încă o dată, ego-ul nu se va opri din nimic pentru a câștiga putere și control. Ego-ul, așa cum îl descrie Baal HaSulam, „simte că toți oamenii din lume ar trebui să fie sub propria sa guvernare și pentru propriul său beneficiu”.

Nu putem dezrădăcina ego-ul; este îmbrăcămintea noastră. Totuși, nu este nevoie să fie aşa. În schimb, trebuie să îl redirecționăm către obiective constructive, mai degrabă decât spre cele distructive. Deoarece avem un sentiment inerent al unicității, ar trebui să-i facem pe oameni să se simtă unici pentru contribuția lor la societate, mai degrabă decât pentru puterea și controlul lor.

Prin opinia publică, ne putem „manipula” pentru a acționa mai degrabă în favoarea societății decât împotriva acesteia. În acest fel, vom crea comunități în care oamenii se simt încurajați, în siguranță și iubiți tocmai pentru că ei contribuie cu abilitățile și eforturile lor la binele comun.

Distrugerea fără rost pe care o vedem astăzi este produsul naturii noastre. L-am putea evita dacă ne-am recunoaște natura și am trata-o în mod corespunzător. Pentru că nu preluăm controlul asupra ego-ului nostru, el ne controlează. Nu poate exista niciun compromis: fie noi, ca societate, guvernăm și direcționăm sentimentul de unicitate al fiecărei persoane către scopuri constructive, fie sentimentul nostru de unicitate, alias narcisismul, ne va conduce unde vrea. Dacă optăm pentru inacțiune, aceasta din urmă se va întâmpla și ne vom distruge pe noi înșine și lumea în care trăim. Aceasta este o certitudine.

„Ochii înțeleptului sunt în capul lui”, scria regele Solomon (Ecl. 2:14); el vede viitorul. Dacă suntem înțelepți, vom munci pentru a construi un viitor bun pentru noi și pentru copiii noștri. Dacă nu suntem, ne vom distruge viitorul prin propriile noastre acțiuni.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed