Sistemul depinde de fiecare dintre noi

Baal HaSulam, „Introducere la Studiul TES, articolul 121: De aceea, el spune că dacă un individ îndeplineşte o poruncă, adică după mântuire din frică, atunci i se scade o poruncă şi „este fericit pentru că s-a pus el şi munca sa pe o scală de merit”. Astfel, nu numai că este recompensat, prin mântuire din iubire, cu punerea sa pe o scală de merit, aşa cum spune versul, dar este chiar recompensat cu întreaga lume a scalei de merit. …

Chiar după ce cineva a pus întreaga lume pe o scală de merit, tot nu trebuie să creadă în el însuşi până în ziua morţii. Dacă ar eşua fie şi într-un singur păcat, ar pierde imediat toată minunată realizare, aşa cum este scris, Un păcătos a distrus mult bine.

Priviţi asta sistematic. În măsura în care omul ia asupra lui faptul de a fi parte în dăruire şi în dorinţa de a fi similar Creatorului, se ridică pe treptele scării spirituale şi, astfel, devine o parte activă, efectivă şi determinantă a sistemului.

Conform cu dorinţa lui de a fi echivalent cu Creatorul, conform cu Kelim-urile lui, descoperă că a devenit o parte importantă din sistem, că a devenit reprezentantul Creatorului, aşa cum este scris, „o împărăţie de preoţi şi o naţiune sfântă,” în ceea ce priveşte Israelul. Toată lumea depinde de el şi este sub el.

Fiecare simte realizarea şi nu există nicio contradicţie pentru că vorbim despre un sistem în care fiecare suflet are propriile Keter (coroană), Malchut (împărăţie) şi Sefirot, care sunt localizate între dăruire şi primire. Astfel, atunci când omul obţine importanţa sistemului în care el dăruie întregului mediu, pentru a îl delecta pe Creator, atunci, clipă după clipă, el se „pune pe o scală de merit”.

Face asta în ascundere şi etape, acţionând în solitudine şi dăruire. Apoi, începe să simtă sistemul integral şi operează în el într-o manieră generală, comprehensivă. Aşa se desfăşoară lucrurile.

Cu fiecare oportunitate, nu se pune doar pe el pe o scală de merit ci întrega lume. Invers, în cazul unei căderi, pierde toate „intrările” în sistem, toată dăruirea activă din sistem şi „pierde în favoare celor mulţi.”

Baal HaSulam descrie asta prin exemplul palatului Regelui. Se află pe un munte care trebuie escaladat, dar, dacă cădem printr-o nouă dorinţă egoistă, una necorectată care numai acum a devenit revelată, atunci cădem la poalele muntelui şi pierdem tot ceea ce am relizat.

Anterior, această dorinţă a fost „ok”, dar acum răul care era ascuns în ea se revelează ca fiind mult mai mare decât am ştiut înainte şi mult mai mult decât binele pe care l-am obţinut lucrând asupra noastră. Această dorinţă mare, rea, ne aruncă jos pentru a pregăti materialul pentru ascensiunea la următorul nou nivel.

Din partea a patra a Lecţiei zilnice de Cabala 3/27/12, “Introducere la studiul celor zece Sefirot”

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: