Spargerea tabletelor

Tora, Deutoronomul 9:15-9-17 : Atunci eu m-am întors şi m-am pogorât din munte, iar muntele ardea în foc. Cele două table ale legământului erau în amândouă mâinile mele.

Am văzut însă că voi păcătuiserăţi înaintea Domnului Dumnezeului vostru, vă făcuserăţi un viţel turnat şi vă abătuserăţi curând de la calea pe care vă poruncise Domnul să o urmaţi.

Am luat atunci cele două table şi, aruncându-le cu amândouă mâinile mele, le-am sfărâmat înaintea ochilor voştri.

Aceasta s-a intampla cu Moise in timpul revelarii egosimului pe care oamenii l-au adus din Egipt, asta insemnand din starea anterioara. In aceasta stare, calitatea daruirii pe care o primim in tabletele legamantului nu este manifestata indeajuns sa invinga vitelul de aur.

Aici, este necesar de ridicat prin credinta deasupra ratiunii. Aceasta este o actiune speciala care nu poate fi facuta de prima data. Cum pacatul lui Adam nu poate fi corectat fara revelarea raului, asadar fara revelarea vitelului de aur, este imposibil de ajuns la corectare. Cu toate acestea, trebuie revelat, clar dispus in fata tuturor ca toti sa il venereze.

Aici Moise este fara putere. Distruge tabletele legamantului. Asta inseamna ca nu exista nicio posibilitate de corectare in toate calculele egoiste.

Tora, Deutoronomul 9:18-9:19 : Apoi am îngenunchiat a doua oară înaintea Domnului, ca şi întâia oară, patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, fără să mănânc pâine şi fără să beau apă; m-am rugat pentru păcatele voastre cu care aţi greşit voi, făcând rău înaintea ochilor Domnului Dumnezeului vostru şi mîniindu-L.

Că eu am fost îngrozit de mânia şi de iuţimea cu care Se mâniase Domnul pe voi, voind să vă piardă. Şi m-a auzit Domnul şi de data aceasta.

Distrugerea tabletelor legamantului se intampla in ziua 9 a lunii Av. Dupa ce vitelul de aur este topit in vase sfinte in care Creatorul se va revela intre oameni, Moise urca pe munte din nou sa obtina alte tablete si apoi coboara cu ele.

Si apoi, de ziua zpeciala numita Yom Kippur, drumul corectarii si renasterea incep.

Din emisiunea de pe Kab TV Secretele Cartii Eterne din 04.05.2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed