Spiritul evreilor rusi

Întrebare: Pentru o perioadă de timp, mari cabaliști au trăit în orașele rusești: Baal Shem Tov, Rabinul Nachman din Breslov și alții. Asta a influențat spiritul evreilor ruși?

Răspuns: Fără nicio îndoială, studenții lui Baal Shem Tov au trăit în orice oraș. Baal Shem Tov a început să aplice Înțelepciunea Cabala pe care Ari a descoperit-o în secolul XVI. El a învățat asta pe mulți studenți de Cabala, pe cei care au ajuns la nivelul cel mai înalt al sistemului. Rolul lor era să dea inspirație oamenilor, pentru a se înalta corect, pentru a se stabiliza și pentru a îi îndruma cum să înainteze. Această era ideea de a înapoia spiritul oamenilor, pe care l-au pierdut deja în timpul distrugerii Beit HaMikdash (Templu), când au căzut de la nivelul iubirii reciproce, la ură reciprocă. Așa că s-a aprofundat dorința de a ridica oamenii din nivelul lor egoist al respingerii, la nivelul altruist al iubirii reciproce.

Baal Shem Tov a stabilit ceea ce s-a numit Hassidism, munca de Cabala practică. Dar, e necesar să menționam că Hassidismul de astăzi este mult mai diferit.  Baal Shem Tov a schimbat studiul lui Ari, pentru a îl apropia oamenilor, și pentru a le arata corecția interioară. În acest fel, el a implementat regulă generală a Torei: „Iubește-ți prietenul că pe ține însuți.” Atunci, oamenii erau capabili să iasă din exilul spiritual și cel fizic, pentru că unul e legat de celălalt. Dar, dacă o persoană nu era pregătită pentru salvarea spirituală, ea nu ajungea nici la libertatea fizică.

Deci, pentru două generații, până în secolul XVIII, mișcarea cabalistică numită Hassidism, a prosperat. În fiecare sat și așezare, erau oameni care se ocupau cu atingerea Creatorului, pe baza conexiunii corecte între ei, ceea ce se cere în Tora. Astfel, Iudaismul a devenit spiritual, și au apărut mulți oameni care au devenit profesori. În același timp, au apărut oponenții Hassidismului, dar orice ar fi fost, ambele grupuri au început să înainteze spiritual, iar asta a jucat un rol important în influențarea mediului.

Aproximativ în acea perioadă, au început să apără oamenii oportuniști, care au schimbat totul, și au înlocuit mișcarea cunoscută, astfel încât nu se mai ocupau cu obținerea Torei. În schimb, ei pur și simplu păstrau Mitzvot (porunci) fizice, cu o aspirație interioară ceva mai ridicată, dar, nimic mai mult. Asta înseamnă că Hassidismul a căzut la un nivel inferior. Dar, până la sfârșitul secolului XIX, și în ciudă la toate acestea, mai erau încă mulți cabaliști care au simțit lumea superioară, sistemul de conducere. De aici, ei au învățat pe alții. Asta a influențat foarte puternic spiritul evreilor ruși, și era înrădăcinat în ei pentru totdeauna. Deci, descoperirea continuă a lumii spirituale, descoperirea sufletului, senzația lumii superioare, și întregul sistem de descoperire a Creatorului ca fiind forță superioară a conducerii, au împins și astăzi încă mai împing o mare parte din evreii din Rusia, la adevărată realizare spirituală.

Printre studenții mei de astăzi, este posibil să găsim mulți din fostă Uniune Sovietică, și ruși care încă trăiesc în Rusia. Până și astăzi, potențialul spiritual care a fost implementat în ei de către urmașii lui Baal Shem Tov, încă mai trăiește înlăuntrul lor.

Din „Despre viata noastra”, KabTV, 7/05/15

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed