“Stânga a dispărut” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Stânga a dispărut

Dacă priveşti la liderii care au întemeiat Statul Israel, vei descoperi că cei mai mulți dintre ei au fost socialiști, sioniști care s-au străduit să implementeze ideologia socialistă a stângii în statul evreu incipient. David Ben-Gurion, Chaim Weizmann, Berl Katznelson și alți lideri și gânditori de seamă erau toți socialiști. Mai mult, majoritatea olim (imigranților în Israel) care au venit înainte de fondarea oficială a Statului Israel în 1945 au fost socialiști sau chiar comuniști. În consecință, socialismul a fost ideologia predominantă în primii ani ai Israelului.

În cele din urmă, poporul israelian își va da seama că o singură ideologie poate domina poporul Israel: unitatea mai presus de toate diferențele. Aceasta a fost ideea care i-a determinat pe strămoșii noștri să fondeze națiunea, iar aceasta este rădăcina noastră, miezul națiunii noastre. Când ne vom întoarce la ea vom găsi unitate, pace și recunoaștere din partea lumii.

Alegerile generale care au avut loc la 1 noiembrie au demonstrat cât de departe s-a transformat Israelul față de acei primi ani. La aceste alegeri, Partidul Laburist a câștigat doar 4 din 120 de locuri în Parlamentul israelian, Knesset. Partidul său frate, Meretz, care este considerat puțin mai de stânga decât Partidul Laburist, nu a reușit să treacă pragul electoral și a fost șters de pe harta politică. Cele două partide care pretind să reprezinte centrul stânga, Yesh Atid și Partidul Unității Naționale, nu promovează socialismul sau vreuna dintre valorile stângii clasice, lăsând socialismul fără susținători proeminenți. Stânga, se pare că a dispărut.

Într-adevăr, nu există Stânga în Israel. Nimeni nu luptă pentru drepturile sau bunăstarea muncitorilor, a proletariatului; nimeni nu luptă pentru educație gratuită, pentru îngrijire medicală gratuită și decentă sau pentru locuințe echitabile; și nimeni nu luptă nici măcar pentru securitatea alimentară pentru cei defavorizați. Israelul a devenit un stat capitalist, iar cei care pretind că vorbesc pentru stânga și pentru muncitori sunt chiar mai capitaliști decât cei care se prezintă deschis ca fiind capitaliști. Din Stânga nu mai rămân decât sloganuri goale pe care nimeni nu le crede. Acesta este motivul pentru care atât de puțini au votat partidele care pretind că îi reprezintă.

Stânga merită credit pentru rolul său semnificativ, chiar esențial în înființarea Statului Israel. Deși instituțiile la nivel național pe care Partidul Laburist le-a fondat – sindicatul, serviciile de sănătate, cooperativa de consumatori, firma de construcții de locuințe, firma de inginerie civilă – erau monopoluri care controlau tot ce se întâmpla aici, ele au construit cu adevărat statul evreu. Cu toate acestea, ei și-au asigurat și dominația politică a Partidului Laburist timp de decenii. Îmi amintesc că Shimon Peres a spus odată că atât timp cât Partidul Laburist are Kupat Holim(compania de asistență medicală) ei vor rămâne la putere.

Problema a fost că, în cele din urmă ideologia a devenit un instrument pentru ceea ce își doreau cu adevărat Laburiştii: putere și control. Așa cum se întâmplă în fiecare țară în care stânga este la putere, și în Israel ideologia a căzut pradă foamei de putere. Natura umană este mai puternică decât orice ideologie și în absența unei puteri de echilibrare, o idee care își propune să îmbunătățească viața oamenilor devine un instrument pentru tiranie. Aroganța stângii și iluzia de invincibilitate i-au cauzat în cele din urmă decăderea și dispariția finală.

În același timp, dispariția Stângii a făcut și Dreapta să dispară. În absența unei contra-ideologii, nu era nevoie să se mențină și să se perfecționeze ideologia dreptei și de asemenea, a devenit amorfă și dizolvată. Ceea ce rămâne din cele două viziuni asupra lumii sunt doar abordări tactice ale conflictului israeliano-palestinian.

Cred că nu va exista o renaștere a acestor ideologii, cel puțin nu în Israel. Declinul va continua până când ne vom da seama că nu ar trebui să divizăm deloc societatea, pentru că societatea este indivizibilă, iar orice încercare de a face asta provoacă doar ură.

În cele din urmă, poporul israelian își va da seama că o singură ideologie poate domina poporul Israel: unitatea mai presus de toate diferențele. Aceasta a fost ideea care i-a determinat pe strămoșii noștri să fondeze națiunea, iar aceasta este rădăcina noastră, miezul națiunii noastre. Când ne vom întoarce la ea, vom găsi unitate, pace și recunoaștere din partea lumii.

Israelul nu ar trebui să fie împărțit în partide. Orice lucru care conține cuvântul „parte” este în mod inerent greșit pentru poporul Israel. Cuvântul dominant pentru noi trebuie să fie „unitate”, iar orice efort de a promova unitatea și solidaritatea la nivel național va îmbunătăți situația noastră și va primi sprijinul lumii. Acesta ar trebui să fie singurul nostru obiectiv.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: