“Ştergând distanţa(interioară)” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinŞtergând distanţa(interioară)

În timp ce evreii din întreaga lume se pregătesc pentru Pesah, care sărbătorește exodul vechilor israeliți din aservirea în Egipt, se pare că întreaga lume se confruntă într-o oarecare măsură cu un „Egipt global”. În timp ce Covid nu chiar ne-a înrobit, cu siguranță ne-a oprit. Dar, mai important, modul de a scăpa de Covid este același mod prin care evreii au scăpat din Egipt.

Astăzi, omenirea se află într-o situație similară. Povestea Egiptului ar trebui să ne servească drept alegorie. Dacă omenirea alege același instrument pe care l-au folosit vechii evrei, și anume unitatea, și noi vom fi eliberați din cătușele Covid și, cu adevărat, din toate adversitățile care au venit asupra noastră în secolul trecut sau acum și cele care ne sunt destinate să vină, dacă nu alegem unitatea.

După ce Iosif, care era în același timp conducătorul evreilor și viceregele Faraonului, a murit în Egipt, starea evreilor s-a deteriorat continuu. Au devenit dispersați și dezintegrați și au vrut să se amestece între egipteni. „Să fim ca egiptenii” au spus ei (Midrash Rabbah, Shemot). La rândul lor egiptenii, care până atunci erau foarte apropiaţi de evrei, au devenit din ce în ce mai ostili față de ei. Midraș continuă să ne spună despre asta: „Din cauza [dispersiei lor], Domnul a transformat în ură iubirea cu care egiptenii i-au iubit”.

În cele din urmă, israeliții s-au trezit separați, urâți și abuzați de gazdele lor, prietenoase anterior. Au rămas așa până când Moise, care era în același timp evreu și prinț al Egiptului, și a crescut ca nepot adoptiv al Faraonului, s-a întors la rădăcinile sale ebraice și a început să lupte pentru poporul său. Lupta lui a fost grea. A trebuit să lupte nu numai împotriva Faraonului, ci și împotriva propriului său popor, care nu dorea să se unească sub conducerea sa.

Dar, odată ce au fost de acord să înceapă să lucreze la unitatea lor, au fost eliberați din Egipt, au fugit în deșert și, în cele din urmă, și-au consolidat conexiunea într-o asemenea măsură încât au atins un nivel de unitate fără precedent, care i-a făcut „ca un singur om cu o singură inimă”, după cum spunea RASHI marele comentator al secolului al XI-lea.

Astăzi, omenirea se află într-o situație similară. Povestea Egiptului ar trebui să ne servească drept alegorie. Dacă omenirea alege același instrument pe care l-au folosit vechii evrei, și anume unitatea, și noi vom fi eliberați din cătușele Covid și, cu adevărat, din toate adversitățile care au venit asupra noastră în secolul trecut sau acum și cele care ne sunt destinate să vină, dacă nu alegem unitatea.

În timp ce lumea noastră a devenit din ce în ce mai interconectată, inimile noastre au devenit din ce în ce mai îndepărtate unele de altele. Alienarea și narcisismul ne îndepărtează și ne poluează relațiile mult mai mult decât poluează planeta combustibilii fosili. Înclinația noastră spre sine a devenit atât de nocivă și atât de antisocială încât a devenit necesar să ne separăm unul de celălalt. Acesta este momentul în care Covid a intrat în lumea noastră, forțând o închidere globală a întregii umanități, dar în principal a celor mai dezvoltate părți ale lumii, centrate pe sine, și anume SUA, Europa de Vest și China.

Ar fi trebuit să nu folosim timpul dat de blocaj în consumismul excesiv, exploatarea și abuzul reciproc ci pentru a ne apropia inimile, similar cu ceea ce au făcut israeliții în Egipt, când au fost copleşiți ca urmare a propriei lor dezintegrări sociale. Nu am făcut-o. În schimb, am așteptat dezvoltarea vaccinurilor și am dorit momentul în care ne putem relua viața toxică. Acum avem vaccinuri, dar nu vom putea relua vremurile pre-Covid. Din moment ce nu am lucrat la apropierea inimilor noastre, ele s-au separat mai mult. Încercând să ne reluăm vechiul mod de viață, vom descoperi că pur și simplu nu ne mai bucurăm de el.

În absența plăcerilor în viață, depresia oamenilor se va intensifica și extremismul va înflori în nenumărate feluri. Omenirea va dezvălui ce este mai rău în natura umană, până când va spune „Destul!” și se va hotărî să șteargă distanța interioară dintre noi toți și să construiască o umanitate unită.

Așa cum consimțământul vechilor israeliți de a lucra la unitatea lor a fost suficient pentru a-i elibera din Egipt, consimțământul umanității de a lucra la unitate între toți oamenii este suficient pentru a ne elibera de Covid și de orice adversitate care ne afectează în prezent. Atât timp cât rămânem pe calea unității și o îmbunătățim în continuare, ne vom întări. Dacă ne întoarcem la înstrăinare, plăgile se vor întoarce.

Pentru prima dată în istorie, avem un plan de lucru clar, o cale de ieșire din mizerie pentru întreaga omenire: să încercăm să ne conectăm și vom reuși. Abandonând conexiunea vom suferi. Aceasta este ceea ce vom descoperi, doar dacă vom începe să lucrăm la ștergerea distanței dintre inimile noastre.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: