Țara lui Israel și asemănarea sa cu structura lumii superioare

746.01Aria geografică a Israelului corespunde structurii lumii superioare, a lumii Atzilut. Muntele Hermon din nordul țării este Keter (coroana), de unde coboară toată lumina superioară și se răspândește în jos. În mod similar, din Hermon și Înălțimile Golan coboară șiroaie de apă, care reînvie și hrănesc țara lui Israel.

Aceste pârâuri trec prin Galileea, care este o parte pur cabalistă a țării în care au trăit cabaliştii și a fost scrisă Cartea Zohar. Peștera în care a fost scrisă Cartea Zohar, locuri speciale, morminte, Muntele Meron și vechiul oraș cabalist Safed sunt acolo de asemenea. Aceste locuri sunt foarte puternice în influența lor asupra omului.

Dacă Hermon este Keter, atunci Galileea, de unde apele coboară în Marea Galileii, este Hochma care coboară la Bina. Întreaga zonă care se extinde până la Kinneret o personifică Hochma, care în ebraică înseamnă „înțelepciune”. Într-adevăr, acolo a fost dezvăluită înțelepciunea cabalistă timp de sute de ani.

Iar lacul Kinneret [Marea Galileii] este Bina — proprietatea milei, proprietatea apei, proprietatea care dă viață tuturor și, prin urmare, acest lac este special. Este binele lui Miriam în asta. Miriam este un mare profet, sora lui Moise.

După cum scrie Chaim Vital, într-o zi profesorul său, marele cabalist Ari, l-a dus la lacul Kinneret. Când barca lor a navigat până la fântâna care țâșnea din interiorul lacului, Ari i-a dat să bea din această apă și Chaim Vital a început brusc să înțeleagă totul – lumea superioară i s-a deschis.

Este interesant că atunci când privești apa lacului de sus, vezi cum curge râul Iordan în mijlocul ei. Mai mult, apa râului curge în propriul canal, neamestecându-se cu apa lacului. Apa râului Kinneret și apa râului Iordan simbolizează două calități diferite. Într-adevăr, râul Iordan coboară din munții de sus, trece prin Bina și curge mai departe, așa cum lumina Hochma trece prin Bina și coboară.

KabTV „Geografia cabalistă” 10/10/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: