Tisha B’Av, Înălțându-ne deasupra nevoilor (Jewish Boston)

Jewish Boston mi-a publicat articolul: “Tisha B’Av, Înălțându-ne deasupra nevoilor

Noi evreii, purtătorii principiului „iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuți”, trebuie să ne ridicăm deasupra provocărilor, să lăsăm deoparte disputele noastre interne și să ne unim deasupra lor.

Tocmai am intrat în perioada de timp numită „Bein ha-Metzarim” („Între strâmtoare”), care începe pe 17 din Tammuz și se încheie pe data de 9 Av (Tisha B’Av), timp în care comemorăm distrugerea Primului și celui de-al Doilea Templu. Această perioadă specială nu ar putea fi niciodată mai relevantă, decât acum. Ruina templelor, de fapt, simbolizează spargerea relațiilor noastre umane – un adevărat motiv de doliu – dar putem găsi și bucurie în aceasta situație, dacă o recunoaștem ca o oportunitate de a reconstrui legăturile de unitate dintre noi.

Repararea actualei scindări politice din America, în special în perioada de exacerbare a mediului de campanie al alegerilor din 2020, nu are nicio legătură cu Trump, cu membrii specifici ai Congresului sau cu oricare dintre părțile spectrului politic. Problema este mult mai largă și mai profundă. Diviziunile sunt între evreimea americană și națiunea israeliană, între musulmani și evrei și în cadrul societății americane, în ansamblu. Multitudinea de acțiuni grave semnalează o nevoie imperioasă de schimbare a relațiilor umane, pe care evreii trebuie să o inițieze și conducă, ridicându-se deasupra tuturor diviziunilor care ne separă.

De ce trebuie ca evreii să suporte acuzația? Se datorează faptului că poporul evreu posedă exact ceea ce America și lumea au o nevoie disperată: cheia unei existențe în adeziune și armonie. Unitatea evreiască trebuie să fie acum prima noastră prioritate. Este scopul istoric al evreilor, de a demonstra unitatea în rândurile lor, ca model de relații sociale corectate, de urmat pentru ceilalți.

Am devenit o națiune la poalele Muntelui Sinai, doar atunci când fiecare persoană prezentă a acceptat condiția de a fi „ca un singur om, cu o singură inimă”. În secolele următoare, evreii au practicat principii de conexiune, care le-au permis să se ridice peste diferențele lor, pentru crearea coeziunii sociale ideale și dezvoltarea umană fără precedent. Abia în timpul îndelungatului exil care a urmat ruinării celui de-al Doilea Templu, această unitate a fost uitată.

Prin urmare, de ce ar trebui să plângem distrugerile de Tisha B’Av, în acest moment anume? Pentru că, din secolul al XVI-lea, când marele Cabalist Ari (Rav Isaac Luria) a declarat deschiderea procesului de corectare pentru întreaga umanitate, dar și neglijența noastră în repararea spargerilor, care perpetuează distrugerea. Prin întârzierea acestui proces, blocăm construirea celui de-al Treilea Templu, adică corectarea spargerii din conexiunile noastre. Starea noastră de conexiune spulberată este ceea ce este considerat, cu adevărat, ruina Templelor, o stare în care ne-am pierdut conștiința noastră ca o singură entitate.

Astfel, există o mare bucurie în oportunitatea noastră de corectare, pe care ne-o aduce spargerea, în timp ce, pe de altă parte, există și întristare pentru scindarea dintre noi, adusă de forțele care apar în mod constant în deteriorarea conexiunii noastre. Starea noastră este o manifestare a principiului că, în spiritualitate, întotdeauna întâlnim două opuse în același loc, pentru a avansa.

Acum este momentul să fim proactivi. Noi, evreii, purtătorii principiului „iubeşte pe aproapele tău ca pe tine însuți”, trebuie să facem faţă provocării, să lăsăm deoparte disputele noastre interne și să ne unim, deasupra lor. După cum a spus regele Solomon: „Ura stârnește certurile, iar iubirea acoperă toate crimele” (Proverbe, 10:12). Aceasta este adevărata și pozitiva chemare la acțiune, pe care ar trebui să o luăm din această perioadă specială, de reflecție. Este singurul act care ne va garanta siguranța și fericirea în America și oriunde am trăi.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: